Kemi

Protolysegrad!

11. oktober 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe med denne op

Methansyre, HCOOH, er en middelstærk syre med styrkeeksponenten pKs = 3,75.
Beregn den brøkdel af syren som er omdannet til dens korresponderende base,

Protolysegraden∝= konc (B)/Cs

 ved følgende tre koncentrationer:

cs = 0,1mol/L
cs = 0,01mol/L
cs = 0,001mol/L

Beskriv sammenhængen mellem den formelle koncentration af syren og omdannelsesgraden af syren.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2013 af mathon

                                              HCOOH (aq)   +   H2O (l)   <--->   COO- (aq)   +   H3O+ (aq)
ligevægtskoncentrationer      (1 - α)•cs                                                  α•cs                      α•cs    

ligevægtsbrøken         
                                                        [COO-] • [H3O+]     
                                                       ---------------------- = Ks
                                                              [HCOO]

                                                        α•cs •α•cs     
                                                       -------------- = Ks
                                                       (1 - α)•cs

                                                        cs •α2    
                                                       ------- = Ks
                                                       1 - α


                                                    cs•α2 + Ks•α - Ks = 0

hvoraf
            for cs = 0,1 M

                                                    cs•α2 + 10-pKs•α - 10-pKs = 0

                                                    0,1•α2 + 10-3,75•α - 10-3,75 = 0               0 < α < 1

                                                    α = 0,041 = 4,1 %

          for cs = 0,01 M

                                                    cs•α2 + 10-pKs•α - 10-pKs = 0

                                                    0,01•α2 + 10-3,75•α - 10-3,75 = 0             0 < α < 1

                                                   α = 0,125 = 12,5 %

          for cs = 0,001 M

                                                    cs•α2 + 10-pKs•α - 10-pKs = 0

                                                    0,001•α2 + 10-3,75•α - 10-3,75 = 0           0 < α < 1

                                                   α = 0,342 = 34,2 %

                                                


                  



 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2013 af mathon

Loven der udtrykkes i nedenstående ligning,


                                                                α2    
                                                    cs •   -------  =  Ks
                                                             1 - α

kaldes fortyndingsloven:
                                        Hvis opløsningen fortyndes (cs gøres mindre), må brøken blive større,
                                        hvilket kun kan ske ved, at α bliver større.


                      


Svar #3
12. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Puha der er mange formler.. sætter mig lige ned med det og ser om jeg forstår det.


Svar #4
12. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Hvordan omskriver du formlen så du får α =0,324 til sidst..?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2013 af mathon

…løser andengradsligningen i α:

                                                                0,001•α2 + 10-3,75•α - 10-3,75 = 0           0 < α < 1


Svar #6
13. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

nå så det skal bare skrives på lommeregner? vil α så være lig X?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2013 af mathon

Ja du løser

                                         0,001•x2 + 10-3,75•x - 10-3,75 = 0           0 < x < 1


Svar #8
13. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

hvordan beskriver man så sammenhængen mellem den formelle konc af syren og omdannelsesgraden af syren?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. oktober 2013 af mathon

                                                       cs •α2    
                                                       ------- = Ks
                                                       1 - α


                                                    cs•α2 + Ks•α - Ks = 0


Svar #10
13. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Hvordan beskrives den med ord?

Svar #11
13. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Jeg kan ikke få trykket ligningen ind på lommeregner så den passer, hvordan gør du det?


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. oktober 2013 af mathon


                           -k + √(k2+4•k•c)
                    α = ---------------------
                                     2c
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. oktober 2013 af mathon

på TI-89

        Define k = 10^-3,75
        Define c = {.1,.01,.001}

solve(c[1]*x2+k*x-k=0,x)|x>0 and x<1
solve(c[2]*x2+k*x-k=0,x)|x>0 and x<1
solve(c[3]*x2+k*x-k=0,x)|x>0 and x<1


Svar #14
14. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Den lignng du gar markeret med gult, hvor får du den fra, den kan jeg ikke se nogen steder i min bog?


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. oktober 2013 af mathon

den står vel
som

                                                       cs •α2    
                                                       ------- = Ks            0 < α < 1
                                                        1 - α


Skriv et svar til: Protolysegrad!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.