Kemi

Hjælp til opgave (ækvivalens)

12. april kl. 21:06 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogle der vil hjælpe med vedhæftede opgave og gerne med forklaringer, tak. Hav en god dag/aften.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april kl. 08:29 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april kl. 09:02 af mathon

Du slår op i en kemisk DATAbog
og finder:
            M(FeO) = 71.844 \small \mathrm{\tfrac{g}{mol}}             M(C) =12.011 \small \mathrm{\tfrac{g}{mol}}         M(CO) = 28.010 \small \mathrm{\tfrac{g}{mol}}          M(Fe) = 55.847  \small \mathrm{\tfrac{g}{mol}}

Af 

                 \small \begin{array}{lllllll} FeO\,_{\textit{(s)}}\;+\;C\,_{\textit{(s)}}\longrightarrow\;CO\,_{\textit{(g)}}\;+\;Fe\,_{\textit{(s)}} \end{}

læses: 1 mol \small FeO ækvivalerer 1 mol \small C

molberegning:
                            \small \begin{array}{|l|c|c|} \textup{stof}&\textbf{FeO}&\textbf{C}\\\hline \textup{antal gram}&100&50\\\hline \textup{antal mol}&\frac{100\;\mathrm{g}}{71.844\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=1.3919\;\mathrm{mol}&\frac{50\;\mathrm{g}}{12.011\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=4.1629\;\mathrm{mol}\\\hline \end{}

Konklusion:
                                1.3919 mol FeO ækvivalerer ikke 4.1629 mol C

.
(FeO er den begrænsende faktor)
 


Svar #3
13. april kl. 10:59 af SkolleNørd

#2
Du slår op i en kemisk DATAbog
og finder:
            M(FeO) = 71.844              M(C) =12.011          M(CO) = 28.010           M(Fe) = 55.847  

Af 

                 

læses: 1 mol  ækvivalerer 1 mol 





molberegning:
                            

Konklusion:
                                1.3919 mol FeO ækvivalerer ikke 4.1629 mol C

.
(FeO er den begrænsende faktor)


Okay, kan du hjælpe med b og c? Jeg forstår a nu.

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april kl. 11:11 af mathon

\small \begin{array}{lllll}\textbf{b)}\\&\text{Reaktionsforhold}\\&&& FeO:CO=1:1\\\\&\textup{Antal mol CO:}\\&&& n(CO)=n(FeO)=1.3919\;\mathrm{mol}\\\\& \textup{Massen af CO:}\\&&&m(CO)=\left ( 1.3919\;\mathrm{mol} \right )\cdot \left ( 28.010\;\mathrm{\frac{g}{mol}} \right )=38.99\;\mathrm{g} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april kl. 11:27 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll}\textbf{c)}\\&\textup{Du anvender idealgas-}\\&\textup{ligningen p\aa\ CO'en:}&p\cdot V=n\cdot R\cdot T\\\\&& V=\frac{n\cdot R\cdot T}{p}=\frac{\left ( 1.3919\;\mathrm{mol} \right )\cdot \left ( 8.31446\cdot 10^{-5}\;\mathrm{\frac{bar\cdot m^3}{mol\cdot K}} \right )\cdot \left ( \left (525+273.15 \right )\;\mathrm{K} \right )}{1.018\;\mathrm{bar}}=\\\\&&\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad 0.031649\;\mathrm{m^3}=31.649\;\mathrm{L} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april kl. 11:33 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll}\textbf{d)}\\& \textup{Resterende masse C:}\\&&\left ( 50-38.99 \right )\;\mathrm{g}=11.01\;\mathrm{g} \end{}


Svar #7
13. april kl. 14:46 af SkolleNørd

#4


Hvorfan kan rraktionsforholdet være 1:1, hvis du også skriver i opgave a at de 100 g FeO ikke er ækvivalens med de 50 g C?

Og kan du evt frklare lidt nærmere, for forsyår det ikke hvorfor du gør som du gør og hvor/tallene kommer fra/er der.??

Svar #8
13. april kl. 23:09 af SkolleNørd

#4

Hvorfor er det n(CO) og ikke n(CO)? Har noget med syrebase-par eller hvad?

Svar #9
14. april kl. 09:52 af SkolleNørd

#4

\small \begin{array}{lllll}\textbf{b)}\\&\text{Reaktionsforhold}\\&&& FeO:CO=1:1\\\\&\textup{Antal mol CO:}\\&&& n(CO)=n(FeO)=1.3919\;\mathrm{mol}\\\\& \textup{Massen af CO:}\\&&&m(CO)=\left ( 1.3919\;\mathrm{mol} \right )\cdot \left ( 28.010\;\mathrm{\frac{g}{mol}} \right )=38.99\;\mathrm{g} \end{}

Kan du eventuel foklarer hvorfor du siger det er 1/1, når du længere oppe skriver at de ikke er ækvivalente. Yderligere hvordan kan n(CO) = n(FeO)?? 

for det tredje hvorfor ganger du de der to værdier??(hvofor har du taget stomængden af selve Feo og ganget med 28,010 g/mol som er molarmassen af CO??


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. april kl. 13:27 af mathon

Et reaktionsforhold er et mol-forhold.

Ækvivalens er et mol-forhold og ikke et masseforhold.


Skriv et svar til: Hjælp til opgave (ækvivalens)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.