International økonomi

Finanskrisen

04. november 2013 af Juliebonne (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal vurdere om man har lært noget af 30’ernes krise i bekæmpelsen af den nuværende krise. 

Nogle der har nogle gode hjemme sider eller nogen viden omkring dette spørgsmål? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2013 af Walras

Du har vel fulgt lidt med. Hvordan sørgede vi i Europa for, at bankerne ikke bukkede under? Hvorfor måtte vi pludselig spare? Hvad har amerikanerne gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2013 af KP1985 (Slettet)

De to kriser kan på ingen måder sammenlignes, så løsningerne på de to er vidt forskellige. Hele økonomien har også ændret sig siden 30'erne.

I 1930'erne var USA på en guldstandard, dvs USD (i teorien) kunne veksles til guld. I dag er pengene ikke knyttet til noget som helst.

I 1930'erne skyldtes krisen, at der ikke var penge nok i omløb. USAs pengemængde skrumpede med ca. 33% under krisen. I dag skyldes krisen, at der er for mange penge i omløb.

Du spørger, om vi har lært noget af 30'ernes krise. Bestemt ikke. Vi har ikke engang lært af krisen i '07. Og det er kun 6 år siden. Aktiemarkedet er højere end nogensinde, huspriserne stiger med over 10% om året, nogen steder 20%. Og problemet er, at vi har for mange penge i forhold til vores økonomis størrelse. Når nationalbanken pumper milliarder af billige penge ud i samfundet, skal de penge et sted hen. Og når vores økonomi ikke vokser (vores økonomi vokser ikke engang med 1% om året, men huspriserne stiger med 10% og aktiemarkedet stiger lige så hurtigt.....) lige så hurtigt som pengemængden, så skal de penge et eller andet sted hen, og de bliver investeret i fast ejendom og aktier.

Boligkrisen og finanskrisen er ved at gentage sig.

Skriv et svar til: Finanskrisen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.