Fysik

Varmefyld- hvilket metal er loddet lavet af?

26. november 2013 af hafi (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lavet et forsøg i fysik, som jeg aldrig nåede at blive færdig med, da der gik lidt kludder i det. Håber på, at der er nogle, som kan hjælpe mig!

Jeg skulle ved hjælp af forsøget finde ud af, hvilket metal der var tale om, mit lod var lavet af.

Jeg har en kop med 199,2 g vand med en temperatur på 16 grader.
Ud over det har jeg et lod af ubestemt metal, som vejer 100,7 g.
Loddet bliver puttet i kogende vand, så det får en temperatur på 100 grader.
Nu bliver loddet puttet ned i det 16 grader varme vand, og temperaturen på vandet ender på 19,9 grader, og altså steget med 3,9 grader.

Jeg har i mit fosøg skrevet at M= 199,2, men det skal vel skrives således: M vand= 199,2g og M lod= 100,7g ?

Ud over det ved jeg, at ?T=3,9

Jeg har også skrevet at C=4,186  og   E=3252,019, men disse to tal kan jeg ikke huske, hvor jeg har fået fra.

Jeg er ikke mester til fysik, så hvis i kunne forklare det på en lidt "pædagogogisk" måde, ville det være til stor hjælp!

På forhånd tak!! :-D


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. november 2013 af mathon


               energiaflevering                       energimodtagelse

              mlod clod • ΔTlod            =               mvand • cvand • ΔTvand

.

Når du har beregnet clod, slår du op i en tabel over metallers specifikke varmekapacitet.


Svar #2
26. november 2013 af hafi (Slettet)

Jeg har fået styr på en del af det, men er gået i stå, når jeg skal udregne Elod.

Indtil videre ser det således ud, men hvordan udregner jeg nu Elod?

"Til start vejer man sit lod. I vores tilfælde vejede loddet 100,7 g. = 0,1007 kg Det vil altså sige at mlod = 0,1007 kg
Efterfølgende putter ma 16 graders vand op i en kop. I vores tilfælde vejede vores vand 199,2 g.

Deraf ved vi også, at mvand=0,1992 kg
Man tager nu sit lod og putter det i en elkedel med vand. Vandet koges, så det opnår en temperatur på 100 grader, og ligeledes vil loddet også opnå en temperatur på 100 grader. Det er altså en god ide at koge vandet en ekstra gang for en sikkerheds skyld.

Nu taget det varme lod op, og puttes i koppen med det 16 graders varme vand. Det er vigtigt, at loddet ikke rører koppens bund eller kanter. Man tager nu et termometer og putter det i vandet. Rør eventuelt forsigtigt rundt i vandet uden at ramme loddet, så det varme vandtæt på loddet bliver blandet med det kolde vand. På termometeret kan man se, at temperaturen stiger. Når temperaturen ikke længere stiger, noterer man tallet ned. I vores vand opnåede en temperatur på 19,5 grader, hvilket vil sige, at temperaturen er steget med 3,5 grader. Det vil altså sige at ?Tvand=3,5 grader.
Vi har på skemaet på Ibog kunne læse, at vands specifikke varmekapacitet= 4.186.
For at finde Evand beregner man således: Evand=0,5*4185*3,5=7323,75 joule.

Man skal huske på, at den energi som vandet for tilført, bliver overført fra loddet.
Man skal nu beregne loddets energi. Loddets energi.
Vi ved at mlod= 0,1007 kg og ?Tlod= 19,5-100= 80,5 grader"


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2013 af mathon

          (0,1007 kg) • clod • ((100-19,9) K)     =   (0,1992 kg) (4,186 kJ/(kg·K)) • (3,9 K)

                                       (8,06607 kg·K) • clod    =   3,25202 kJ

                                       clod = (3,25202 kJ) / (8,06607 kg·K) = 0,4032 kJ/(kg·K)

                             


Skriv et svar til: Varmefyld- hvilket metal er loddet lavet af?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.