Biologi

Opvarmningens effekt på præstation

17. november 2005 af Fjolset (Slettet)
Vi har lavede nogle forsøg i Idræt/Biologi, hvor vi først løb alt hvad vi kunne i en håndboldbane hvor vi så noterede tid og gjorde det samme efter vi havde opvarmet. Det er tydeligt at man løber hurtigere når man er opvarmet. Det samme kaldt med reaktion og springkraft efter opvarmning var resultaterne bedre.

Nogen der kan give nogle bud på hvorfor opvarmning øger vores præstation?

Svar #1
17. november 2005 af Fjolset (Slettet)

Anybody?

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. november 2005 af Dr. MolBio (Slettet)

Hej..

Der findes vel to (eller flere) forklaringer, en fysiologisk og en molekylær:

1) Hjertet pumper mere blod og dermed mere ilt, sukker osv. rundt i kroppen. Hjernen er optimeret pga. et evt. højere ilt/sukker indhold. Leveren forbederer sig til at transportere sukker ud i blodet. Lungernes aktive overflade stiger, blodets viskositet sænkes osv.

2) Aktin/myosin-filamenterne bliver bedre til at udnytte den ATP som er tilstede, og man vender kroppen til at gå til aerob respiration, pga. at man "forskubber" den steady state, som man har opbygget i opvarminingsfasen. (Du ved at man kommer i iltunderskud under opvarmningen, og det kan man indhente ved at holde en pause mellem opvrmning og aktiviteten.)

Der er mange flere at nævne, men prøv ellers at tænke på om hvor nødvendigt det er for en 100-meter løber og en maraton løber at varme op?

Held og lykke..

Svar #3
17. november 2005 af Fjolset (Slettet)

Tak

Skriv et svar til: Opvarmningens effekt på præstation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.