Kemi

OL opgaver

20. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)
Jeg sidder her og prøver at løse de opgaver og jeg aner bare ikke hvordan de kommer frem til deres facit..=S...

Ligevægtskonstanten for reaktion II, KII, er 5,75^10-5 M2 ved 25 0C.
Vi forestiller os, at den aktuelle koncentrationen af CO2(aq) er 0,0500 M i en situation, hvor ligevægten for reaktion II har indstillet sig.

c) Beregn [Ca2+(aq)] og [HCO3-(aq)] i denne ligevægtssituation.

K = [Ca2+]•[HCO3¯]2 / [CO2]

Det er jo bare en simpel mat regning... troede jeg i hvertfald. Men jeg kan på ingen måde få samme tal som de har gjort! hvad er det jeg gør forkert? =S

Svar #1
20. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Hvorfor er beregning af pH i middelstærksyre så svært?.... eller snarere formlen!!! ARGGHHh,,

Svar #2
20. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Er der nogen der kan fortælle mig hvad jeg gør forkert ved beregning af pH for 1,5 M H3PO4-opløsning. Det skal give 1,1 og jeg har bla. fået -0,888, 0,987 og 1,67... =S...


Svar #3
20. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Facitlisten må være forkert.. det giver altså 1,64!.... (godt jeg kan diskutere med mig selv)

Svar #4
20. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

eller er det vist 0,987..... (forvirret)

{man skal åbenbart lave samme indlæg 5 gange før der er nogen der gider at hjælpe en}

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2006 af frodo (Slettet)

hvis vi sætter [Ca2+]=x er [HCO3-]=2x og dermed:
K=x*(2x)^2/(0,0500-x)
Den ligning løses for x, og da har du de rigtige koncentrationer.

jeg får pH=0,99 ved indsættelse i formlen for beregning af pH i en opløsning af en monoprot middelstærk syre.


Svar #6
20. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

men kære frodo, på facitlisten står der at det giver 1,1. Jeg får også selv 0,987. Det er jo en OL opagve....

og mht. den anden opgave, så forstår jeg ikke helt den ligning du har, jeg har gjort det på følgende måde:

K = [Ca2+]•[HCO3¯]2 / [CO2]
Vi har K og vi har [CO2] og vi har x^3

x^3 = K * [CO2], find x. Men det giver en ''forkert'' koncentration

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2006 af frodo (Slettet)

ja, men derfor får jeg ikke 1,1 alligevel. Man kan ikke altid regne helt med de facitlister, sådan er det bare.

jeg har også fået opskrevet en forkert ligning. Den skal retteligt være:

K=x*(2x)^2/0,0500
derved får du det rigtige resultat

Svar #8
20. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Det var bedre... så er vi enige.. og er du klar over hvormeget tid jeg brugte på den pH fordi jeg var sikker på at jeg var forkert, og facitlisten havde ret... dumme facitlist...

Så lige et spørgsmål mere:
Har været igang med 1. runde fra 2004/2005 og opgave 1 og 2 var mega nemme... men så kom 3 ! :o Hvor store chancer er der for at den slags opgaver er der til eksamen? Jeg sys at det er godt nok en forvirrende opgave og jeg kunne ikke forestille mig at ''normale'' gymelever kunne løse den.. eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. maj 2006 af frodo (Slettet)

sådan en får du temmelig sikkert ikke. Om den almene kemi-elev kan løse opgaven ved jeg ikke, men man skal blot anvende en fremgangsmåde ala den man bruger til at bestemme den empiriske formel ved elementaranalyser af organiske stoffer.

Svar #10
20. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

pheeww... håber jeg ihvertfald heller ikke. jeg var blevet helt lalaglad over at jeg kunne regne nogle af de opgave og så kom den opgave og BANG ... så var selvtilliden væk igen... hehe...

Jeg siger endnu engang mange tak fordi du gider at bruge tid på mine spørgsmål. Der er godt nok ikke mange herinde der gider.... :)

Og kan se at du også skal læse i Århus, måske går vi forbi hiananden på et tidspunkt...:p... selvom jeg nok har planer om at holde mig laaaaaaaangt væk fra kemi afdelingen når jeg engang skal på uni... hehe :D

Svar #11
20. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Hej Frodo, har du mulighed for at vise hvordan denne opgave skal regnes? Har selv siddet og kæmpet med det i et stykke tid nu, og jeg sys ikke rigtig at jeg er kommet så langt


Ved ligevægt måles p(H2) til 0,20 bar og pTOTAL til 0,92 bar.

b) Beregn partialtrykkene af CH4, H2S og CS2.

(Opgave 5b fra 1. runde 2004/2005)

Skriv et svar til: OL opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.