Debat

Race og intelligens

05. september 2006 af PolitVirgin (Slettet)
Hej,

Jeg ville lige høre, hvad de politisk korrekte vil sige til flg. interessante (kontroversielle?) artikel fra Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_intelligence

Anerkender i de samvariationer, som forskere fra forskellige discipliner påpeger i forb. med race/intelligens debatten?

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2006 af Merit-HB (Slettet)

Synes det er en meget dårlig ide og prøve og få det til og fremstå som om race og intelligense har en sammenhæng.

Der er så enormt mange faktorer som kan have en effekt på hvordan man klarer sig i en IQ test, som måske kan have mere og gøre med miljø end egentlig race.

Jeg havde dog ikke tid til og læse hvordan de foretager disse Intelligens tester

Synes generelt det er en ignorant ide og tro at man kan måle folks intelligens og præcist give dem et stempel.

Jeg synes det er umådeligt ignorant og begynde og prøve og fastslå et intelligens mønster for hele racer

Tror der er nok fordomme som det er, og ser ikke hvordan en graf for hver enkelt race skulle hjælpe samfundet med og stoppe med og stemple folk.

Udover det har Usa så vidt jeg ved heller ikke et særligt dynamisk race skema. Du er enten sort, hvid , hispanic, asian. Faktummet er så at der er så mange variationer og blandinger, ofte blandinger hvor de ligeså godt kunne vælge det ene som det andet, og egentlig burde og have deres egen box som var blanding.

Jeg må sige det er en af de værste ideer og mest fejlagtige jeg har stødt på i lang tid. Jeg ser ikke mig selv som politisk korrekt, men håber du kan bruge mit intelligente indslag.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2006 af Darwin (Slettet)

Hovedformålet med psykometri er at belyse den såkaldte g-faktor, som kvantitativt set er en håndgribelig størrelse, men rent fortolkningsmæssigt er divergerende. Yderst kærkomment er det dog at anskue g som værende et mål for evnen til at bearbejde kompleksitet. Imidlertid bør man have for øje, at der ikke eksisterer nogen entydig ækvivalens mellem størrelsen g og intelligens, som er (og forbliver) et subjektivt (ofte etnocentrisk) begreb.

At påstå, at en mangfoldighed af faktorer har influeret sorte menneskers evner udi IQ-tests er intet mindre end et falsum: [1] sorte menneskers præstationer eleveres ej qua kulturneutrale prøver (Raven’s progressive matrices, Cattell culture fair, figure reasoning test m.fl.) [2] naturligvis (!) tages der højde for socioøknomiske faktorer når man opererer med samfundsstruktur-TNT id est raceforskelle i IQ-tests (…) diskrepansen er uforandret når den såkaldte SES sættes til middelværdien [3] I WAIS findes en subtest der kræver, at man memorerer decimalrækker; disse skal rekapituleres forfra * og bagfra **, hvoraf sidstnævnte korrelerer væsentligt højere med g. Fornøjeligt nok er der ingen raceforskelle i tilfælde *, medens ** revelerer et resultat i fin overensstemmelse med [1] og [2].
NB selvom den gennemsnitlige afroamerikaner vitterligt skulle være ca. én standardafvigelse under den hvide normal, vil det imidlertid stadig gøre sig gældende, at over 100.000 sorte i USA vil besidde en IQ over 120 (sigma 15) i.e. et ganske ypperligt kognitivt potentiale.

En central påstand er således, at der eksisterer en vital årsagssammenhæng mellem genetik og den generelle kognitive evne (mindst 60%); hermed menes ikke, at normaltbegavede forældre kun formår at reproducere de normaltbegavede – takket været genernes fascinerede interaktioner, muliggøres et afkom som placerer sig adskillige sigmaer til højre eller vestre for normalen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2006 af Darwin (Slettet)

P.s. I kan med rette læse lidt om "affirmative action"; en faktor som har bevirket at inkompetente sorte/latinoer p.t. har invaderet (elite)universiteter i USA. Typisk er deres SAT resultater 180 point under hvad man forlanger af en hvid.

Svar #4
05. september 2006 af PolitVirgin (Slettet)

Det interessante er, at man i dag ikke må påstå/påpege, at sorte GENERELT er ”dummere” end hvide (evalueret vha. IQ-målinger) selvom der altså findes anerkendte videnskabelige resultater, der peger i den retning. Hvis man gør det bliver man kaldt for ”racist” (læs: ekskluderet af ”fællesskabet”). Men blot fordi man påpeger forskelle imellem racerne, så betyder det jo ikke nødvendigvis, at man slutter op om, at disse GENERELLE forskelle skal resultere i GENERELLE forskelle mht. rettigheder – som Darwin jo gør opmærksom på ville en sådan (unødvendig) opdeling jo gå ud over de 100.000 højt begavede i USA.

Svar #5
05. september 2006 af PolitVirgin (Slettet)

#3: Ja, det er skræmmende, at en misforstået, pseudo-demokratisk og politisk korrekt "lighedstanke" kan sættes over det ultimative - meritokratiet! Lignende findes da forhåbentlig ikke på Oxford, Cambridge eller LSE?

Svar #6
05. september 2006 af PolitVirgin (Slettet)

"Jeg synes det er umådeligt ignorant og begynde og prøve og fastslå et intelligens mønster for hele racer "

Er det ikke mindst ligeså ignorant at ignorere de forskelle der måske - måske ikke - er? Hvis "forskellene" skal udlignes e.lign. må første skridt da være at forholde sig til dem og forstå baggrunden for dem.

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2006 af Darwin (Slettet)

Oxonia kritiseres for fåtallet af sorte... der er anekdoter ... sort JCR president ... Pris Racen Eller Latino Individer Med Skolepotentiale .... "F".


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2006 af Merit-HB (Slettet)

Jeg ser et reelt spørgsmål som jeg vil svare på

#6
"Er det ikke mindst ligeså ignorant at ignorere de forskelle der måske - måske ikke - er? Hvis "forskellene" skal udlignes e.lign. må første skridt da være at forholde sig til dem og forstå baggrunden for dem."

For det første synes jeg det virker noget utydeligt hvad din egentlige point er med at lave en statistik over IQ baseret på de forskellige racer.

Du siger det er ignorant at ikke ville forstå baggrunden for racernes IQ-scorer og at forskellene skal udlignes ved og forholde sig til dem og forstå baggrunden.

Jeg prøver lige præcist og forstå baggrunden for racernes IQ scorer og Artiklen skriver også selv om i hele miljø sektionen om hvilke effekter miljøet kan have på ens IQ.

Men hvis pointen ved grafen er og fortælle at fordi så og så mange asiater lever inde for dette miljø så har de en god IQ score, ville det så ikke give mere mening og lave en graf over IQ scorer for mennesker der er opvokset i forskellige miljøer. Af det ville det så fremkomme som en logisk konsekvens at de racer som har større sandsynlighed for at opvokse under værre vilkår, får lavere IQ score.

Mit grundlæggende problem er at det giver et stempel til de forskellige racer og det er grundlæggende forkert .da pointen jo lige præcist er at IQ faktisk er uafhængigt af race, men afhængigt af din opvækst.

Og stop med alt den double posting

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. september 2006 af Peden (Slettet)

#8:
Double posting? Hvor ser du det? De herrer (?) Darwin og Politvirgin, samt dig selv har en debat på et yderst sagligt plan, det er der intet i vejen for.

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. september 2006 af Merit-HB (Slettet)

# 9
Du har ret Peden det er ikke double posting når jeg nu checker nærmere efter

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. september 2006 af TheKo (Slettet)

Jeg finder hverken artiklen overraskende eller brugbar.

Er det overraskende at der er forskel på racerne? Nej, det skulle da være mærkeligt hvis der kun var hudfarven til forskel på menneskeracerne. Om netop de resultater der bliver præsenteret i denne artikel er korrekte, er svært at svare på, men forskelle skal der nok være - af den ene eller anden slags.

Desuden kan jeg ikke se hvad man skal bruge netop disse resultater til (udover at bruge dem til at forbedre fremtidig forskning inden for området).

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. september 2006 af cdc (Slettet)

Faktum er, at der genetisk er lige så stor forskel mellem to tilfældige sorte som der er mellem en tilfældig hvid og en tilfældig sort, altså er hele racebegrebet omsonst!

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. september 2006 af fixer (Slettet)

#12
Sludder. Der er tale om statistiske ensembler og sammenligninger mellem veldefinerede mål på disse.

Din påstand indebærer, at hvis hvide æg i gennemsnit er tungere end brune æg, så er det ikke desto mindre omsonst at skelne mellem hvide og brune ægs gennemsnitsvægt grundet vægtvariationer såvel i hver af de to klasser som indbyrdes. DU kan forhåbentligt se modstriden.

Brugbart svar (0)

Svar #14
06. september 2006 af fixer (Slettet)

DU -> Du

Brugbart svar (0)

Svar #15
06. september 2006 af cdc (Slettet)

#13 Jamen forklart da venligst hvorledes du definere et "brunt" og et "hvidt" æg, langt de fleste mennesker i eks. USA er jo blandet på kryds og tværs, og da USA jo netop er kendt for sin såkaldtye"one-drop rule", virker det jo endnu mere ulogisk.

Jeg anfægter således ikke undersøgelsens resultat men baggrunden for den altså hvad/hevem er "hvide" og hvem er "sorte".

Brugbart svar (0)

Svar #16
06. september 2006 af fixer (Slettet)

Jeg har intet besvær med at definere hvad et brunt og et hvidt æg er, eftersom de lægges af forskellige arter af høns. "Hvide" høns lægger hvide æg, "brune" høns lægger brune æg. Ernæringsmæssigt er der ingen forskel på dem.

Omtalte undresøgelse synes at være baseret på en analog klassificering af mennesker i "racer" efter geografisk herkomst af ophav , se referencerne [17], [18]. "one drop" regelsen, som i øvrigt blev erklærert forfatningsstridig i '67 af Højesteret, synes ikke at have spillet ind i klassificeringen.

Brugbart svar (0)

Svar #17
06. september 2006 af cdc (Slettet)

Vi er da forhåbentlig enige om at der ikke er tale om forskellige menneskearter? :)

Din definition er for mig at se noget firkantet, det er muligt at det i et samfund som det danske, vil være en klar definition. Men i et multikulturelt samfund hvor "racer" blander sig (læs=USA), mener jeg altså ikke man kan skelne så klart mellem brune/sorte og hvide.

Brugbart svar (0)

Svar #18
06. september 2006 af cdc (Slettet)

og som jeg også skrev i #15 anfægter jeg ikke undersøgelsen ud fra dens selvopstillede kriterer men baggrunden for den.

Brugbart svar (0)

Svar #19
06. september 2006 af Merit-HB (Slettet)

Cdc har en god point, one drop rule ideen gør hele baggrunden for undersøgelsen udtværet.

Det kan godt være one drop rule ideen er blevet underkendt af højsteret, men det ændrer ikke på det faktum at de fleste amerikanske "census(er)" ikke har valg muligheder som tager højde for blandingsracer.

Min hovedsaglige point er dog stadig at miljøet for mig og se er det som har indflydelse på IQ scoren, og det virker mere interessant og lave en statistik over det, man kan så følgende analysere hvilke racer der har størst sandsynlighed for og vokse op i de forskellige miljøer.

Brugbart svar (0)

Svar #20
06. september 2006 af fixer (Slettet)

#17
Nu har jeg faktisk ikke ytret min egen holdning til sagen og agter heller ikke at gøre det. Jeg refererer til _undersøgelsens_ tilsyneladende definition af racer. Og blot man har en klar definition, kan man udtale sig om forskelligheder med basis i denne definition. Det påstår du implicit man ikke kan.

#18
Det var faktisk ikke det du skrev i #15. Der var du nemlig inkonsekvent idet du ikke betvivlede undersøgelsens resultat, men dens præmisser. Det giver ikke mening.

#19
"Cdc har en god point, one drop rule ideen gør hele baggrunden for undersøgelsen udtværet. "

Du forudsætter, at denne regel er basis for undersøgelsen. Det er ikke det, der står i artiklen.

Forrige 1 2 3 Næste

Der er 50 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.