Erhvervsret

bryde en aftale

24. oktober 2006 af zollie (Slettet)
En musiker (M) aftalte med fru J, at han skulle spille en aften i anledning af fru J’s 70 års fødselsdagsfest, der skulle afholdes i det lokale forsamlingshus. Aftalen var indgået ca. 2 måneder før fru J’s fødselsdag.

Prisen var kr. 2.500, der var lavet en skriftlig ordrebekræftelse, der indeholdt oplysnin-ger om dato, sted, varighed og pris. M havde været ”suppe-steg og is musiker” i ca. 10 år, og havde lavet denne slags optræden masser af gange.

Fire dage før den store aften, aflyste fru J, idet hun pludseligt var blevet alvorlig syg og hospitalsindlagt. M krævede nu fru J beløbet kr. 2.500, fru J nægtede at betale.

Sagen endte for retten, først Byretten siden Landsretten.

a) Hvilke mulige resultater (i kr.), kan man nå frem til? b) Hvilke regler kan diskuteres?
c) Giv en begrundet redegørelse for, om fru J skal betale.


nogen der kan hjælpe? Jeg mener selv, at J bør betale musikeren de 2.500 kr. Eller også mindre end de der 2.500. Men han skal have noget, ik?

zolle ~

Brugbart svar (3)

Svar #1
24. oktober 2006 af Roman Garcia

Det er en vurderingssag. Det er jo erstatning indenfor kontrakt Selvom man kan fastslå, at der er indgået en aftale, så skal man også kigge på, hvem bør bære risikoen for, at værten bliver syg. Ud over en risikobetragtning bør man nok også komme ind på en forbrugerbetragtning. Ofte vil forbrugere nyde en særlig beskyttelse over for erhvervsdrivende, da den erhvervsdrivende har mulighed for at lave en økonomisk planlægning, hvor der tages højde for eventuelle aftaleaflysninger, og derved vil sygdom ikke ramme ham særlig hårdt.

Umiddelbart vil jeg ikke nødvendigvis sige, at musikeren skal have noget, såfremt det tydeligt kan bevises, at hun var syg, og festen derfor blev aflyst. Jeg vil mene, at musikeren er nærmest til at bære denne risiko.

Brugbart svar (3)

Svar #2
24. oktober 2006 af Roman Garcia

Først skal du naturligvis klarlægge, hvorfor der er indgået en aftale, og at alle kravene til aftalen er opfyldt. Derpå kan du gå ind i de lidt friere overvejelser.

Svar #3
24. oktober 2006 af zollie (Slettet)

Nogen der evt. ved hvilke aftale lov der er tale om her? Kan simpelthen ikke finde ud af det..

zollie ~

Brugbart svar (3)

Svar #4
26. oktober 2006 af Roman Garcia

#3
Du skal bare benytte den almindelige aftalelov (lovbekendtgørelse nr. 600 af 1986).

Først skal du fastslå, at der er indgået en aftale. Tilbud, accept osv.
Dernæst kan du skrive lidt om ordrebekræfelse, nødvendigheden af disse, hvis de overhovedet er nødvendige og deres udformning.
Derefter bør du kigge på brudet af aftalen.
Er der sket tilbagekaldelse af aftalen? nej
Er der ugyldighedsgrunde, som betyder, at aftalen ikke har retsvirkninger? Nej
Er der bristede forudsætninger? enten efter forudsætningslæren eller efter § 36? Nej

Når du har kigget på dette, kan du konkludere, at aftalen er brudt i henhold til aftale loven, hvilket kan give anledning til et erstatningsansvar.
Dog bør man gå ind og kigge på en risikobetragtning. Hvem er nærmest til at bære risikoen for, at værten bliver syg, og hvem skal bære dette tab. Dette er en friere overvejelse, hvor du skal anføre argumenter for og imod, at Fru J bliver erstatningsansvarlig for tabet som følge af aftalebrudet.

Bare skriv, hvis jeg skal knytte nogle §'er til det ovennævnte.




Skriv et svar til: bryde en aftale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.