Debat

Ateisme - Hvad mener du?

26. december 2006 af km55 (Slettet)
Hej.

Jeg skal skrive en opgave, hvor jeg godt kunne tænke mig at inddrage ateisme og synet herpå... Det jeg er interesseret i er derfor følgende:

- Hvad er din holdning til Ateisme?
- Er ateisme en form for religion eller snarere en anti-religion?
- Har vi overhovedet brug for religion?

Til sidst skal jeg samle tankerne om tro og ikke-tro kontra troen på sig selv (se evt. også indlægget om janteloven).

Håber du har nogle holdninger, du vil dele med mig...

På forhånd mange tak for hjælpen

Km55

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. december 2006 af DanielPetersen (Slettet)

Søg på nihilismen.

Brugbart svar (1)

Svar #2
27. december 2006 af parisa (Slettet)

Man er begyndt at tale om "fanatiske ateister" som direkte modpol til "fanatiske religiøse". Nogle anser det som en religion, andre som en anti-religion. Men gennem årene har det udviklet sig til en form for religion - en tro på ingenting - altså i sidste ende en tro!
Personligt: nej, det et ikke en religion. Lidt på samme måde som buddhisme ikke er en relgion, men en tilstand.
ja, jeg synes vi har brug for religion! for det er, som mange mener IKKE grunden til krig og ufred og bla bla bla, men netop manglen på dette, der (bl.a.) er grunden til det.
Uden religion vil jeg syntes livet ville være meget tomt og indholdsløst. Tænk at forestille at når man dør - så sker der intet! Så kan jeg da forestille mig at mange er bange for at dø.

Troen på sig selv er en helt anden genre end den religøse tro. Det handler om selvsikkerhed, og man kan så evt. tale om at en religiøs tro, styrker ens selvsikkerhed.. Mange måder at se det på!


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. december 2006 af dnadan (Slettet)

#2
Jeg er ikke religiøs, og jeg vil ikke betegne mit liv som tomt og indholdsløst.. Så jeg har bestemt ikke brug for religion..



Brugbart svar (1)

Svar #4
28. december 2006 af Benjamin. (Slettet)

- Jeg betragter mig selv som ateist, da jeg deraf forstår: "ikke-troende" - dermed ikke at jeg ikke "tror" på eksempeltvis fornuft osv., men jeg tror ikke på en højere magt, et liv efter døden o.l.
- Det er for mig at se en anti-religion, og ikke en religion, for religion er vel en form for gudsdyrkelse og ateisme er nærmere det modsatte nemlig "troen" på, at der ikke findes nogen Gud.
- Jeg har ikke brug for religion, nej. Men det er der sikkert stadig nogle, som har.

#1 Jeg er ikke ekspert på området, men jeg tror ikke nihilisme har ret meget med ateisme at gøre.

#2 Mener du, du tror at mangel på religion er grund til krig? Hvad så med 'hellig krig'?
Umiddelbart vil jeg sige, at nogle af grundene (hvis ikke alle grundene) til krig er: Forskelle, intolerance og misforståelse.
Desuden har jeg ingen religion og har trods det indfundet mig med døden og at der ikke kommer noget efter den for mig, og jeg kender adskillige, som deler min opfattelse (blot for - venligt ment - at vise dig, at det er muligt at acceptere døden). Det betyder ikke, at jeg ikke er bange for at dø og ikke frygter noget som helst. Det er naturligt at ønske at overleve.

Brugbart svar (1)

Svar #5
28. december 2006 af McMaster (Slettet)

Religion og tro er langt fra det samme!

Det er uhyre vigtigt at distancere de to fra hinanden, især i #2, lyder det direkte uvidende, at religion ikke forårsager krige!


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. december 2006 af hiat (Slettet)

For et par dage siden var der en artikel i Politken om den ekstreme ateisme i USA, der er ved at skyde op (som modreaktion på ID o.l.). Hvis du har adgang til Infomedia, kan du finde den, den er ret interessant.

Brugbart svar (1)

Svar #7
29. december 2006 af fixer (Slettet)

Når undtages det midterste, beder opgaverne i #0 om din egen holdning. Den kan vi selvfølgelig ikke hjælpe med.

Hvad angår det midterste, så involverer religion en tro på noget åndeligt; en tro der er fraværende i enhver af de definitioner på ateisme, jeg er bekendt med.

Wikipedia har en ganske udmærket artikel om ateisme. Det vil fremgå, at der er mange forskellige afskygninger/defintioner på ateisme og at een af dem betragter ateisme som karakteriseret ved antireligiøse standpunkter. Ateisme er altså ikke i udgangspunktet ækvivalent med antireligion.

Følgende artikler på wikipedia fandt jeg ganske læsværdige:

Atheism:
http://en.wikipedia.org/wiki/Atheism

Religion:
http://en.wikipedia.org/wiki/Religion

Antireligion:
http://en.wikipedia.org/wiki/Antireligion

Eftersom det er et historisk faktum, at visse krige er udsprunget af religionsstridigheder, har jeg svært ved at tage det alvorligt, når det bestrides. Jeg tillader mig derfor en lettere spottende kommentar, idet jeg henviser til følgende citat fra atheism-artiklen:

"According to a study by Paul Bell, published in the Mensa Magazine in 2002, there seems to be an inverse correlation between intelligence and religious belief. Analyzing 43 studies carried out since 1927, Bell finds that all but four reported such a connection, concluding that "the higher one's intelligence or education level, the less one is likely to be religious or hold 'beliefs' of any kind." A survey published in Nature confirms that belief in a personal god or afterlife is at an all time low among the members of the National Academy of Science, only 7.0% of which believed in a personal god as compared to more than 85% of the US general population.[69]"

Mon ikke der skulle være en sammenhæng mellem den dumhed, der karakteriserer troende, og den intolerance og snæversynethed, der kan føre til uroligheder og krige?

Brugbart svar (1)

Svar #8
29. december 2006 af parisa (Slettet)

#4, "hellig krig" er et danskopfundet-ord som intet har med religion at gøre. Hvis du tænker på Islam og Jihad, hvilket du nok gør, betyder jihad "selvforsvar"...

#5 tag fx kristendom, jødedom, islam, find et sted der står: denne religion skaber krig - not possible. Det er ikke relgion, og troen på religion i sig selv der er grund til krig. Det er manglen på forståelse, indbyrdes der er grunden til dette. Alle disse tre nævnte religioner, især islam, går meget ind for fred, og der skal være plads til alle, derfor er der i religioner ikke brug for, at skabe krig. Det er derfor manglen på uvidenhed, om de enkelte religioner, der gør at folk tror at religioner er grunden til krig.

vh parisa

Brugbart svar (1)

Svar #9
29. december 2006 af Benjamin. (Slettet)

#8 Det er forskelligt, hvordan folk opfatter/tolker ordet Jihad (og det var ikke alene Jihad, jeg tænkte på, men også korstogene i middelalderen), og det er forskelligt, hvordan folk dyrker deres religion. Der er derfor også nogle, der bruger religion som begrundelse for at gå i krig - Det kan du ikke løbe uden om.

Brugbart svar (1)

Svar #10
29. december 2006 af DanielPetersen (Slettet)

Læs Nietzsches bog "Således talte Zarathustra"!

Brugbart svar (1)

Svar #11
30. december 2006 af Benjamin. (Slettet)

#10 Jeg er bekendt med citatet af Nietzsche: "Gud er død" og jeg ved, at han var stor religionskritiker, men nihilisme forstås vel nærmere i selvstændig forstand som troen på, at der ikke findes nogen moral, mening med livet osv. Det betyder ikke nødvendigvis at nihilisme og ateisme er det samme. I ateismen hævdes, at der ikke er nogen Gud.
Og nihilist vil jeg gå med til at kalde ham, siden han angriber så mange værdier og moraler, men jeg ved ikke om man kan kalde ham direkte ateist.
Når han siger "Gud er død", mener jeg nærmere, han hentyder til kristendommens moraler og værdier.

Men jeg er som sagt ikke ekspert, så jeg ville værdsætte, hvis du(/eller andre, der har styr på sin filosofihistorie) vil forklare, hvordan det egentlig hænger sammen og rette mine misforståelser.

Svar #12
01. januar 2007 af km55 (Slettet)

Nietzsche var vel nihilist og ikke ateist... Når han udtaler/skriver at "Gud er død", indrømmer han jo at Gud har eksisteret... Han mener dog ikke at vi har brug for en Gud længere, så derfor er han død... En ateist tror jo ikke der nogensinde har været en gud...

Angående artiklen fra politiken, så har jeg læst den... Men tak for henvisningen.. Jeg fandt den yderst interessant...


Jeg er enig i at der er stor forskel mellem tro og religion, men ingen af delene udelukker nødvendigvis den anden...

Brugbart svar (1)

Svar #13
01. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)

#12 Hvilken artikel fra politiken?

Brugbart svar (1)

Svar #14
01. januar 2007 af T83 (Slettet)

Jeg synes, ateisme er noget som uinteresserethed i religioner. Det er ligesom nogle mennesker er helt vild med fodbold, andre interesserer sig delvis for fodbold, og andre er helt uinteresseret i fodbold.
Jeg som ateist interesserer mig ikke for religioner, d.v.s. jeg er helt ligeglad om nogen er muslim, kristen, joedisk, buddhistisk, osv., saa laenge ingen forsoeger at kritisere eller angrebe mig for at vaere ateist.

Brugbart svar (1)

Svar #15
11. januar 2007 af hermione (Slettet)

Ateisme er intet i sig selv. Det er hverken en religion eller en tro eller noget andet for den sags skyld...det er bare tomhed. Og det sikkert hvad ateister føler i deres liv.

Brugbart svar (1)

Svar #16
12. januar 2007 af FASJ (Slettet)

Det er sørgeligt at være ateist, for tænk nu hvis...

agnosticisme leder til lykke :)

Brugbart svar (1)

Svar #17
21. marts 2007 af gree (Slettet)

Læs Freud. Han er ateist i stor stil. Han mener at religion er noget mennesket har skabt, for at tilfredsstille vores ønsker og behov. Behovet for tryghed, behovet for svar (hvordan jorden er opstået) og ønsket om et liv efter døden.
Freud mener at gud er det erindringsbillede man havde af sin fader (rollemodel som helt lille) der er opløftet til guddom. Altså at gud er skabt ud fra den opfattelse man havde af sin far som baby/lille barn - nemlig at han kunne klare alt, og opfylde alt for en. Dette billede forsvinder langsomt op gennem puperteten, og som man bliver bevidst om at ens fader ikke kan gøre alt, og klare alt for en, mener Freud at religiøse går over til "gud" i stedet.
Nu har jeg langt fra det hele med, men synes Freud har nogle spændende synspunkter og idéer, og så var han 100% ateist, i modsætning til en person som Charles Darwin, der startede med at være religiøs, senere blev ateist, og døde som teist - troede på en skabergud, og ikke andet.

Personligt tror jeg nogle folk har brug for en religion. Jeg ved ikke om jeg er ateist, for jeg finder tanken om en kemisk/biologisk proces der slukkes når man dør, underlig. Jeg tror på vi hver især har en personlighed, og den personlighed tror jeg er en sammensmeltning af mange ting, og den har jeg svært ved at tro på slukkes, selv efter døden. En gud tror jeg dog ikke på.

Brugbart svar (1)

Svar #18
13. januar 2008 af Samuel (Slettet)

#2/parisa: "Nogle anser det som en religion, andre som en anti-religion. Men gennem årene har det udviklet sig til en form for religion - en tro på ingenting – altså i sidste ende en tro!"

Nogle teister kalder måske ateismen for en "tro", men det er mest af alt et forsøg på at slå ateister i hartkorn med dem selv, således at tro fremstilles som et ligeligt alternativ til ateismen/fornuften.

Jeg bryder mig ikke om begrebet ateisme - det svarer til at være non-astrolog. Personligt er jeg agnostiker. Det vil sige, at selvom Guds eksistens ikke kan modbevises, så er sandsynligheden for hans/hendes/dets eksistens meget lille. For at bruge Bertram Russels analogi, så kan det ikke modbevises, at en tekande er i kredsløb om solen mellem Jorden og Mars, men sandsynligheden er ikke imponerende!

Bemærkning om, at ateismen er en form for religion, er absurd. Ateismen/agnosticismen handler jo netop ikke om tro - men om viden. Videnskaben producerer beviser for sammenhænge i universet omkring os, mens teisterne ikke kan producere bevis for eksistensen af deres gud - det være Gud, Allah, Zeus eller Thor... Sandsynligheden for eksistensen af et overnaturligt væsen er ringe.

"ja, jeg synes vi har brug for religion! for det er, som mange mener IKKE grunden til krig og ufred og bla bla bla, men netop manglen på dette,
der (bl.a.) er grunden til det.
Uden religion vil jeg syntes livet ville være meget tomt og indholdsløst. Tænk at forestille at når man dør - så sker der intet! Så kan jeg da forestille mig
at mange er bange for at dø."

At du ser noget godt i religion, eller at du mener, verden har brug for en faderskikkelse i Himmerige - betyder IKKE, at Gud eksisterer!

Tænk på alle de udåder, der begås i religionens navn!

PS Jeg er godt klar over, at dette er en gammel tråd.




Skriv et svar til: Ateisme - Hvad mener du?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.