Dansk

Gode råd; Dansk Skrftl.

20. maj 2007 af rikshan (Slettet)
Gode råd til dansk stil

Afslutning: En hver stil bør have en afslutning. Modtageren skal have fornemmelsen af, at stilen er godt afrundet, når man har læst sidste sætning.

Argumentation: Husk altid at kig dine egne argumenter igennem. Får du rent faktisk argumenteret og vist, det du også påstår. Her er det vigtigt at bruge de tekster, som der er til rådighed – vær tekstnær!

Citater: Alle citater skal markeres med kursiv eller sættes i anførselstegn. Begge dele er lige gode, men vær konsekvent hele stiln igennem. Mindre citater skrives i sætningen, mens større citater angives som nedenfor:

Tekst tekst tekst tekst tekst tekst det kan ses i følgende citat fra linje xx-xx :

”………………………(her står citatet)………………………………………..
………………………………………………………………………
…………………………”

Husk at man i lyrik citater angiver en skråstreg som viser linjeskift: ”De higer og söger/i gamle Böger (…)”

Dansk: Husk at sproget i Word skal være indstillet til dansk, for at stavekontrol og grammatik kontrol virker – det gøres i menubjælken under funktioner.

Diskutere: Når man diskuterer, fremstiller man emnet ud fra forskellige argumenterede synspunkter. Det er ikke nok, at tilkendegive om man er enig eller ej.

Grammatikkontrol: Husk at slå grammatikkontrollen til i Word – det gøres i menubjælken under funktioner.
Grønne streger: under sætninger i Word markerer, at der er noget grammatisk galt i sætningen.

Indledning: Enhver stil starter med en indledning, som kan omhandle det emne, man skriver om i sin stil. Der kan være stor forskel på indledninger alt efter om man skriver artikler eller skriftlige oplæg. I artikler kan man lave indledningen som en manchet.

Karakterisere: Man beskriver det med en præcis betegnelse; man trækker det frem som er særligt eller typisk.

Linjeafstand: Skriv med 1½ linjeafstand, undtagen i større citater, hvor linjeafstanden kun skal være 1.

Længde: Der er ingen opskrift på, hvor lang en god stil skal være. Opgaven og tekstens muligheder skal være udtømt, og der er individuelle forskelle på, hvor mange sider man skal bruge.

Modtager: Husk at tage højde for hvilken modtager, stilen er tænkt til. Det er ikke din dansklærer, som er modtageren.

Noter: Der bruges aldrig noter i en artikel. Det skal stadig tydeligt fremgå, hvor man citerer fra eller hvor fx enkelte ord kommer fra, men så må man skrive linjen i en sætning, så læseren ikke er i tvivl om, hvor det stammer fra. Eksempel: ”Fx i linje 42, hvor der er mærkelige sammensatte ord som knækbrødsminder”. I et skriftligt oplæg (kun HF) kan man lave fodnoter.

Nutids r: Hvis du har svært ved at høre, om der skal -r på endelsen af verberne, så indsæt ordet smølfe eller cykle, så bliver det lettere at høre, hvad der er rigtigt.

Nye afsnit: Et nyt afsnit markeres ved at skifte til næste linje og derefter lave et lille indryk (tre mellemrum). En markering af et nyt større afsnit, kan markeres ved at indsætte en fri linje. Derefter skal der ikke være et lille indryk. Et større afsnit er fx overgangen fra redegørelse til diskussion, eller hvis man går over til noget helt andet.

Opgaveformulering: Husk at kig opgaveformuleringen godt igennem og gør ALT, hvad du bliver bedt om.

Præsentation af tekst: Husk at præsentere de tekster, som du anvender rigtigt. Dvs. Titel, forfatter, årstal og hvor de er fra. Men præsenterer som regel teksten, første gang den nævnes. I hf kan der skelnes mellem kendt og ukendte tekster. De ukendte skal altid præsenteres med alle oplysninger, mens man kan henvise til kendte tekster på en anden måde og nøjes med Titel og forfatter. Det betyder dog ikke, at det ikke kan være relevant i opgaven at sige noget om mediet (altså hvor den er fra eller udgivet), og hvornår den er fra.

Redegøre for: Man fremstiller og gengiver med egne ord de vigtigste ting.

Retskrivning: Det forventes at man staver korrekt. Er du i tvivl om et ord, så slå det op i en retskrivningsordbog eller på www.dsn.dk, hvor der er en elektronisk retskrivningsordbog.

Røde streger: under ord i Word markerer, at ordet er stavet forkert. Vær dog opmærksom på, at Word også kan stave forkert. Fx kræver Word, at internet skal være med stort, hvilket ikke er korrekt.

Spalter: Selv om man skriver en artikel, skriver man aldrig i spalter i en dansk stil.

Stavekontrol: Husk at slå stavekontrollen til i Word – det gøres i menubjælken under funktioner.

Talesprog: Din stil skal være renset for alle former for talesprog og slang. Især de små fyldord som: da, jo, så har en tendens til at snige sig ind.

Talord: Små tal (et til ti) skrives med bogstaver, store tal (over ti) skrives med tal.

Tekstnær: Husk at være god til at bruge hovedteksten. Uanset om man bliver bedt om at karakterisere, redegøre for, diskutere eller noget andet, så brug teksten ved at gå ned og kommenter de enkelte sætninger og ord.

Titel: Husk at man kun skal lave en titel til sin stil, hvis man bliver bedt om det – ellers står det i opgaveformuleringen, hvad stilen hedder, og det skal være din overskrift.

Usikre formuleringer: Udelad usikre formuleringer som: nok, nok også, måske, på en måde. De vidner om, at du ikke er sikker på, hvad du skriver.

Vurdere: Når man vurderer, laver man en argumenteret bedømmelse af noget. Argumenteret betyder, at du skal forklare, hvad det er der gør, at du vurderer det som du gør.

Svar #1
20. maj 2007 af rikshan (Slettet)

Lidt mere overskueligt

Skriv et svar til: Gode råd; Dansk Skrftl.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.