Matematik

Problem med årsprøve fra 2003!

09. maj 2004 af shack (Slettet)
Hele opgaven lyder:

I et koordinatsysmet er en parabel P bestemt ved ligningen:

y=x^2-8x+15

Beregning koordinatsættet til hvert af parablens skæringspunkterne med førsteaksen, og beregn koordinatsættet til parablen toppunkt.

Har selv udregnet:

Skæringspunkterne = 5 og 3.
Toppunkt =4,-1

En familie af linjer la er bestemt ved ligningen:

y=ax-(4a+2)

Beregn afstanden fra parablens toppunkt til linjen l3.

Har regnet afstanden ud til 0,32

Og her kommet det jeg ikke kan finde ud af:

Bestem de værdier af a, for hvilke parablen P og linjen la har netop et punkt fælles.

Hjælp!"

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2004 af Fog (Slettet)

løsningsmetode: træk linien fra parablen => et skæringspunkt vil fremstå som et nulpunkt/rod i den nye graf. Du ved at en parabel kun har en rod når diskriminanten er lig 0. Du får altså en ligning der kun afhænger af a og så skulle det jo være til at løse.

Håber det hjalp. ellers søg i nogle gamle tråde, det er ikke lang tid siden et lignende problem blev løst.

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2004 af sontas (Slettet)

Jeg ved ikke om Fogs hjælp var nok, men i hvert fald så gør som han siger altså :

ax-4a - 2 = x^2-8x+15 =>
0 = x^2-8x+17-ax+4a
og så smid det ind i formlen for diskriminaten og bestem a så det giver 0. 0 = -4(1)(17+4a)+(-8-a)^2

Svar #3
10. maj 2004 af shack (Slettet)

Okay tak for hjælpen, men er lidt usikker på hvordan 0. 0 = -4(1)(17+4a)+(-8-a)^2 ser ud når der bliver ganget ud?

Svar #4
10. maj 2004 af shack (Slettet)

Okay okay.. Har lige fået et program til at regne det ud, og det giver a^2 = 4

Hvad vil det så sige?

Svar #5
10. maj 2004 af shack (Slettet)

Er kommet frem til at a skal være 2 eller -2.

Skriv et svar til: Problem med årsprøve fra 2003!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.