Afsætning

osmose- hjælp!

02. september 2004 af gæst (Slettet)
Jeg har et spørgsmål vedrørende akut væskemangel. Hvis en person lider af akut væskemangel og får lagt et drop med fysologisk saltvand, hvilke problemer ville der komme hvis væsken kommer ind i blodbanerne hvor der er højere/lavere osmotisk tryk end blodets egen?

Brugbart svar (1)

Svar #1
02. september 2004 af krelle (Slettet)

Fysiologisk saltvand er en 0,9% NaCl opløsning der har samme osmotiske tryk som som blodplasma. jeg har dog lidt svært ved at tyde dit spørgssmål. Mener du at der er højere/lavere osmotisk tryk i selve blodet, eller er det i droppet?

Hvis du ligger en celle (f.eks. en erytrocyt) ned i en hyperton saltvandsopløsning, så vil forskellen i osmolaritet betyde at betyde at der vil diffundere vand (da cellemembranen jo er permeabel for vand, men ikke Na+ eller Cl-)over cellemembranen fra cellen ud mod den hyperton opløsning, altså vil cellen skrumpe, det modsatte vil ske hvis den bliver lagt ned i en hypoton.

Man skal dog være opmærksom på at f.eks. glucose der gives intravenøst, ikke tæller med i osmolariteten af en væske, da glucose bliver transporteret ind i cellen, og derved efterhånden forsvinder fra den indgivne opløsning.

Svar #2
02. september 2004 af gæst (Slettet)

Hvad ville der så ske? cellerne i kroppen ville blive foholdsvis mindre eller større ikke?

Skriv et svar til: osmose- hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.