Kemi

Kemisk ligevægt (ogpave hjælp)

17. september 2008 af Fluenmanden (Slettet)

Nogen der kan hjælpe mig med følgende opgaver, - eller hjælpe mig med at komme igang, så jeg kan lave resten.

Tak.

Vi betragter et ligevægtssystem i en lukket beholder, hvor dinitrogentetraoxid (DNTO) er i ligevægt med nitrogendioxid (NDO). Ligevægtskonstanten ved 20°C er Kc=0.0032 M.


a) Opskriv og afstem et kemisk reaktionsskema for den omtalte ligevægt (begge stoffer er på gasform).

=
b) Anvend ligevægtsloven til at opskrive reaktionsbrøken Y.
=

I en ligevægtsblanding måles følgende koncentrationer: [DNTO]=0.100 M og [NDO]=0.0179 M.
c) Beregn ligevægtsbrøkens værdi og kommentér resultatet.
=

d) Ved et indgreb halveres ligevægtsblandingens volumen. Hvad sker der med koncentrationen af de 2 stoffer?
=

e) Beregn ligevægtsbrøkens værdi umiddelbart efter at indgrebet er foretaget. Kommentér resultatet og angiv i hvilken retning der evt. vil ske en forskydning.
=

f) Opstil en ligning til beregning af koncentrationen af DNTO og NDO i den nye ligevægtsblanding (Hjælp: Lav et tilhørende beregningsskema med ”før, ændring og efter=i ligevægt”).
=

g) Ligevægtskonstantens værdi er som bekendt afhængig af hvilken reaktion man betragter samt temperaturen. Argumentér for (ud fra nedenstående ligevægtskonstanter), at reaktionen fra venstre mod højre er endoterm.

Kc=0.00057 M(0 °C) Kc=0.0032 M(20 °C) Kc=0.44 M(100 °C)
 

=


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2008 af mathon

a)   N2O4(g)   <--->   2NO2(g)

b)   [NO2]2/[N2O4] = Kc

c)   Y = (0,0179 M)2/(0,100 M) = 0,003204 M

d) .................


Skriv et svar til: Kemisk ligevægt (ogpave hjælp)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.