Kemi

ligevægt.

08. oktober 2008 af YodawgYowwwwwww

Okay, hvis jeg får at vide at følgende reaktion er Endoterm, vil det så sige at når reaktanterne reagere, reagere de endotermt, men når produktet reagere reagere de exotermt?

f.eks.

a + b <--->  x + y.

Og, efter jeg lige har forstået den der ^.
Hvis venster side f.eks. er endoterm, og højre side er exoterm og man TILFØJER varme, ifølge jer, har nrmelig læst le chat's princip, men forstår ikke det med exo./endo., hvilken vej går reaktionen så?.. derudover har i en let forklaring der gør jeg kan huske det nemmere? Har nemlig også en kemi test i morgen jeg igang med at læse op til : ' (


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Ja til det første. Ved en endo'term (ind + varme) reaktion absorberes varme fra opgivelserne og ved en exo'term (ud + varme) frigives varme. Det er kemisk forkert at snakke om, at den ene side er endoterm og den anden side er exoterm. Husk på,

Endoterm reaktion:

Reaktant(er) + varme --> Produkt(er)

Exoterm reaktion:

Reaktant(er) --> Produkt(er) + varme

Du kan benytte entalpien til at udregne hvilken side hvorpå "varmen" skal placeres. Hvis entalpien er negativt er reaktionen til produkter (mod højre) exoterm - og omvendt.


Svar #2
08. oktober 2008 af YodawgYowwwwwww

 okay, så hvis man har dte du siger 

 varme + reaktant + reaktant <---> produkt + produkt

så vhis man tilføjer yderligere varme går den mod højre for at danne ligevægt, for at mindske indgrebet, nemlig tilføjelsen af varmen?=p


Svar #3
08. oktober 2008 af YodawgYowwwwwww

hov vent, du har skrevet at begge sdier er + varme, det er vel kun den endoterme der er +-varme.. ? : o 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

#3.

Jeg har placeret varmen på hver sin side. Den endoterme reaktion kræver varme fra omgivelserne (for at reaktanterne kan reagere), medens den exoterme reaktion frigiver varme til omgivelserne samme tid som produkterne dannes.

Nåh, men det gælder generelt, at når man sænker temperaturen vil ligevægten derfor forskyde sig i den exoterme retning (så afgives der jo varme, der modvirker sænkningen i temperatur). Omvendt når man tilføjer varme (hæver temperaturen) vil ligevægten forskyde sig i den endoterme retning.


Svar #5
08. oktober 2008 af YodawgYowwwwwww

okay tak, nu er jeg helt med.. mange tak for hjælpen Ex :- ) Så, har jeg intet aspekt af ligevægt jeg frygter til testen til i morgen ehhehe, mange tak for din tid :)

mvh. Line  


Skriv et svar til: ligevægt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.