Kemi

Haster: Kemisk ligevægt

20. april 2009 af DaZkull (Slettet)

Jeg ved godt, der har været spurgt ind til denne opgave før, men det sidste delspørgsmål er aldrig blevet besvaret, og jeg sidder og kæmper med det. Håber virkelig I kan hjælpe - hurtigt

Opgaven lyder:

"Spaltningen af phosgen er en exoterm reaktion.

d) Vil trykket i beholderen blive større eller mindre end 2,43 bar, hvis beholderens temperatur sænkes til 700 ?
Svaret skal begrundes. "

Link til hele opgaven kan ses her: www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx

På forhånd tak.


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. april 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Jeg er ret sikker på, at trykket vil falde. Det er det mest logiske i forhold til idealgasligningen, men du får desuden at vide, at spaltninge (hvilket du nok skal bruge) er exoterm.

Reaktioner går i exoterm retning, når der tilføres systemet varme, da det i henhold til Le  Chateliers princip vil modvirke indgrebet, altså ved at udsende varme.

Reaktionen må så gå i endoterm retning, når man fjerner varme fra systemet.

I den endoterme retning falder antallet af molekyle til det halve, og da tryk er et udtryk for kraft pr. areal, vil trykket falde.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. april 2009 af mathon

p2*V = n2*RT2
p1*V = n1*RT1            som divideret giver

p2/p1 = (n2total/n1total)(T2/T1)

p2 = (n2total/n1total)(T2/T1)*p1

n2total > n1total og T2 < T1

så spørgsmålet er
om
(n2total/n1total)(700/800) er større end eller mindre end 1
 


Svar #3
20. april 2009 af DaZkull (Slettet)

Ja logisk set skulle man mene, at trykket faldet (da gasser også bevæger sig hurtigere ved højere temperaturer), men i min kemibog står der:
"Hvis temperaturen sænkes, sker der en forskydning i den exoterme reaktions retning."
Det vil i dette tilfælde betyde, at ligevægten forskydes mod højre, altså mod Cl2 og CO.
(Reaktionen er: COCl2(g) <--> CO(g)+Cl2(g))
 

Det betyder vel det modsatte, at trykket skal stige? Eller er jeg helt galt afmarcheret?


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. april 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Du har ret. Jeg husker forkert.

Reaktionen vil i så fald forskydes i den anden retning, hvilket man skulle tro øger trykket, men om trykforøgelsen er så stor, at den modsvarer den lavere energi ved jeg faktisk ikke.

Prøv at se om du kan tyde Mathons forklaring.


Svar #5
20. april 2009 af DaZkull (Slettet)

Puha, jeg synes jeg er godt forvirret nu... (For nej, jeg kan ikke tyde Mathons forklaring... hjælp!?)

Er der andre bud? (evt. en der kan summere op?)


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. april 2009 af mathon

så spørgsmålet er
om
(n2total/n1total)*(273+700)/((273+840)) er større end eller mindre end 1


Svar #7
20. april 2009 af DaZkull (Slettet)

Det er i celcius, så den ændres fra 840 grader celcius til 700 grader celcius.

Jeg håbede man kunne sige noget generelt uden at skulle beregne for meget, men altså. Hit me! (men forklar gerne lidt...)


Svar #8
20. april 2009 af DaZkull (Slettet)

Mathon: Jeg kan godt se, du har ændret lidt i din tidligere post, men ærlig talt fatter jeg det stadig ikke..

Sorry. Kan du ikke sige det på en anden måde eller eksemplificere det yderligere?

Problemet er, at jeg ikke kan regne stofmængden ud ved den nye temperatur, da jeg ikke kender trykket, hvilket jeg skal bruge i forbindelse med idealgasloven. Derfor kommer jeg ligesom ikke længere i dit eksempel.


Svar #9
20. april 2009 af DaZkull (Slettet)

... Som sagt kan jeg ikke udregne n ved 700 grader celcius, og jeg er derfor lidt på herrens mark. Kan man ikke ræssonere sig frem til det logisk eller ud fra Le Chateliers princip? Jeg skal som sådan ikke beregne noget, bare begrunde min forklaring.


Skriv et svar til: Haster: Kemisk ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.