Biologi

Vandmiljø?

03. juni 2009 af mariac18 (Slettet)

Hej.

HJÆLP! Er der nogle der kan hjælpe mig lidt på vej med at besvare dette spørgsmål???

Jeg skal gøre rede for faktorer der har betydning for den økologiske vandkvalitet. Diskutere tiltag til forbedring af vandmiljøet.

Jeg skal komme ind på:
- konsekvenser af tilførsel af kvælstof og fosfor til en sø
- Onde cirkler i en eutrof sø
- Metoder til at vurdere et vandløbs forureningstilstand
- Vigtige aspekter af kvælstofkredsløbet


På forhånd tak!!! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Det er de simpleste organismer, som er bedst til at udnytte det, hvis et system kommer ud af balance. Således er det også med vandmiljø, hvor stor tilførelse af de to vigtigste makronæringsstoffer for planter, N og P, fører til en kraft opblomstring af alger. Ved slemme tilfælde kan dette føre til iltsvind og havbundsdød, fordi den store primære produktion dør på et tidspunkt og synker til bunds. Her konsumeres den biomassen af bakterier ved brug af ilt. Er søen ikke ordentlig gennemluftet, eller er der klare springlag, vil der tilsidst ikke være mere ilt på bunden. Dette vil i værste fald kunne forårsage "bundvælding", hvor gifte svolvbrinter (som produceres af anaerobt levende bakterier) kommer op i vandet og dræber alle større dyr.

Ved ikke hvad der menes med den onde cirkel, men det er sikkert noget lignende.

Hvis man skal vurdere en søs tilstand, skal man selvfølgelig måle dens næringsstofsværdier. Der ud over skal man også kigge på den generelle sundhedstilstand. Jo flere led man kan sætte ind i fødekæden, jo mere stabil og sund kan (dog kun som tommelfingerregel) sige at et økosystem er.

Til det sidste må du bare kigge på kvælstofskredsløbet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. juni 2009 af Quasar (Slettet)

En ond cirkel i forbindelse med eutrofe søer er recirkulation af den næringsstofpulje, der opbygges i løbet af forureningsperioden (intern belastning) - reduceret tilførsel af næringsstoffer giver i nogle tilfælde derfor ikke en umiddelbar synlig forbedring. Løsning: opgravning af sediment, hvilket da også er en af de primære restaureringer af søer i DK.

Den biologiske kvalitet i danske vandløb vurderes ved hjælp af Dansk Vandløbsfauna Indeks (DVFI) baseret på makroinvertebratfaunaen. Du kan læse mere DVFI i NOVANA 2004. DVFI kan primært anvendes til at vurdere omfanget af forurening med organisk stof i vandløb, da indekset er baseret på hvor ilttolerante makroinvertebraterne er - således er positive nøglegrupper og diversitetsgrupper makroinvertebrater, der kræver gode iltforhold (slørvinger, døgnfluer og vårfluer), mens negative nøglegrupper og diversitetsgrupper er makroinvertebrater med lave iltkrav (dansemyg, børsteorme, igler etc.). Dog kan DVFI også anvendes til at vurdere vandløbets tilstand med hensyn til den fysiske form og den vandkemiske tilstand, da disse parametre har stor indflydelse på makroinvertebratfaunaen.

Vigtigt i forbindelse med kvælstofkredsløbet: alt er vel vigtigt, men måske især denitrifikation, som er en løsning på kvælstofforureningen af søer og have.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2009 af Zipzap112 (Slettet)

godt input


Svar #4
04. juni 2009 af mariac18 (Slettet)

Vil det sige at et vandkøbs forureningstilstand vurderes ofte ud fra de insekter, der befinder sig
i vandløbet???


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2009 af Quasar (Slettet)

Ja

Under NOVANA 2004 indgår DVFI som den eneste vurdering af den biologiske tilstand i vandløb - dette hænger sammen med at målsætningsopfyldelse i vandløb afhænger af den faunaklasse, der findes ved hjælp af DVFI. DVFI udgår måske fra overvågningen i vandløb i forbindelse med standardisering af målemetoder i EU under Vandrammedirektivet.

Du kan læse om DVFI her:

http://www2.mst.dk/udgiv/Publikationer/1998/87-7810-995-7/pdf/87-7810-995-7.PDF

Den seneste vurdering af danske vandløb fra 2007 kan du læse her:

http://www2.dmu.dk/Pub/FR711.pdf

Primære årsager til manglende målsætningsopfyldelse og dermed utilfredsstillende tilstand i danske vandløb er i dag udledning af urenset spildevand fra spredt bebyggelse og dårlige fysiske forhold.


Skriv et svar til: Vandmiljø?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.