Kemi

ligevægt?

04. juni 2009 af Magicone (Slettet)

hvad er forskellen på y og k, og hvordan beregnes de?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2009 af Zipzap112 (Slettet)

K er ligevægtskonstanten for en bestemet reaktion ved en bestemt temperatur.

Y er ligevægtsbrøken som beskriver forholdet mellem reaktanternes koncentration og produkternes koncentration opstillet ud fra ligevægtslovens udtryk.

Hvis Y er større end K vil reaktionen helst løbe den vej, der mindsker Y så kommer nærmere K. Det vil i et normalt reaktionsskema sige mod venstre. Omvendt hvis Y er mindre end K.

Se mere her: http://da.wikipedia.org/wiki/Kemisk_ligev%C3%A6gt


Svar #2
04. juni 2009 af Magicone (Slettet)

har jeg læst :)

men hvis vi ikke har nogen tal og vi fx fx nævneren er størst da  M^-2

hva så?

og kan man beregne k hvis man ikke har nogen tal ? man skal have koncentrationerne ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Faktisk kan man også godt finde den ud fra Gibbs Energi (GΔ = 0), men jeg tror ikke, det er det I søger. Så skal I hvert fald kunne slå alle deres standard Gibbs Energier op.

Fra wiki under Gibbs Free Energy: "At equilibrium, ΔG = 0 and Q = K so the equation becomes ΔG° = −RT ln K"

P.S. Glemte lige at sige at ovenstående sætning tager udgangspunkt i denne formel: ΔG = ΔG° + RT ln Q

For øvrigt hedder R reaktionsbrøken og ikke ligevægtsbrøken.


Svar #4
04. juni 2009 af Magicone (Slettet)

forstår jeg intet af. har også kun kemi B.

men det vil sige du kan finde y ved at dividere koefficenterne. og så se hvad M er. og du kan så ændre brøkken så enten tæller eller nævner bliver større. og når du putter mere af det ene eller andet produkt, så går pilen modsatte vej af hvor du har tilføjet produkt. eller er det helt forkert?

men hvordan kan man så sammenligne k og y


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Man bruger det ofte i sammenhænge, hvor man skal bedømme, hvordan reaktioner nu vil opføre sig. Hvis du fx er kommet frem til en høj R i forhold til K, ved du at lades reaktionsblanding stå, vil den med tiden gå mod K.

H2I2 (-----) 2HI

Tilfører du mere hydrogen til denne reaktion, vil Y falde, det vil systemet forsøge at modvirke, fordi det helst vil være ved ligevægt. Det betyder, at reaktionen går mod højre, da dette giver større tæller og mindre nævner.

Det er ud fra disse principper, at Le Chateliers Princip er udformet.

Se her: http://da.wikipedia.org/wiki/Le_Chateliers_princip


Svar #6
04. juni 2009 af Magicone (Slettet)

okay tror jeg forstår det nu. Tusinde tak for hjælpen! :D


Svar #7
04. juni 2009 af Magicone (Slettet)

eller nej. :P hvordan ser y så ud hvis der er ligevægt. forstår ikke hvordan du kan få y til at give samme tal som k ?


Svar #8
04. juni 2009 af Magicone (Slettet)

og hvorfor falder y hvis du tilfører mere dihydrogen


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. juni 2009 af Zipzap112 (Slettet)

7. Hvis der er ligevægt er Y = K, for stort set alle biologiske systemer er dette dog ikke gældende, men det er sikkert interessant kemisk.

Når Y = K har du altså reaktanter og produkter i henhold til ligevægtslovens udtryk i koncentrationer, der giver ligevægtskonstanten.

8. Y falder fordi koncentrationen af reaktanterne øges. I ligevægtslovens står reaktanterne som nævner i brøken, derfor vil brøkværdien falde.


Skriv et svar til: ligevægt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.