Kemi

stofmængde og molarmasse

14. september 2009 af atm-girl (Slettet)

hej :)

jeg har massen for Na3PO4 *H2O, og for CaCl2

CaCl2: massen er 7,60 jeg har beregnet molarmasse til 163,94, og stofmængde til 0,46

Na3PO4*H2O: massen er 3,31, jeg har beregnet molarmassen til 110,98, og stofmængde til 0,029

men så skal jeg beregne molarmasse og stofmængde for Ca3(PO4)2, men jeg har hverken massen, molarmassen, og stofmængde, eller noget som helst, så hvordan beregner jeg???

hilsen

ATM


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2009 af JKaram (Slettet)

Du kan udregne molarmassen, men har du ikke stofmængden, noget reaktionsskema eller andre oplsyningner kan du ikke gøre noget.

Der er mere i opgaven, skriv lige det ind.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2009 af mathon

"så skal jeg beregne molarmasse og stofmængde for Ca3(PO4)2, men jeg har hverken massen, molarmassen, og stofmængde, eller noget som helst, så hvordan beregner jeg"

men

du har Det periodiske System


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2009 af JKaram (Slettet)

Ja, ingen problem at beregne molarmassen. Og du har jo et reaktionsskema, du kan regne med at alt reagerer og så kan du finde din ønskede stofmængde, og da har du de to faktorer der giver dig massen.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2009 af mathon

Ca3(PO4)2 

M(Ca3P2O8) = (3•40,078 + 2•30,974 + 8•15,999) g/mol =


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2017 af saf90 (Slettet)

Hej! :)
Skal beregne stofmægden af 178 g Ca3(PO4)2
Så jeg skal sige 178gram / 3Ca + ?? 
Håber en kan hjæpe med det sidste, og forklarer mig om jeg har forstået det korrekt.
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. februar 2017 af K90 (Slettet)

# 5

Du kender massen m: m(Ca3(PO4)2) = 178 g
Find molarmassen M(Ca3(PO4)2) (som i #4).

Da er stofmængden n: n= m(Ca3(PO4)2)/M(Ca3(PO4)2)


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2017 af saf90 (Slettet)

Tak for svar, 
Det jeg har svært ved er det sidste 2tal, er med på hvordan jeg finder molarmassen,
altså 3* 40, + 31, 4 * 16 men hvad skal jeg gøre med det sidste 2tal?
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. februar 2017 af K90 (Slettet)

Det betyder, at du har 2 phosphationer i ionforbindelsen.

M(Ca3(PO4)2) = M(Ca3P2O8)

Så molarmassen bliver:

M(Ca3P2O8) = M(Ca)*3+M(P)*2+M(O)*8


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. februar 2017 af saf90 (Slettet)

Okay super, os det jeg overvejede, men ville lige være sikker.
Tusind tak for hjælpen!
God weekend :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. februar 2017 af K90 (Slettet)

Godt. :) Det var så lidt - også god weekend til dig.


Skriv et svar til: stofmængde og molarmasse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.