Erhvervsret

Fuldmagtsgiver er bundet?

18. november 2009 af fedimana (Slettet)

Ved Thomsens fabrik hørte en vognpark af lastbiler, som blev benyttet til udbringning af sodavand til virksomhedens kunder. Samtlige lastbiler trængte til udskiftning og Thomsen henvendte sig derfor den 20. marts 2006 til lastbilforhandler Jensen. Jensens ansatte salgschef Funder foreviste Thomsen en række forskellige lastbiler, og Thomsen viste interesse for 3 Scania lastbiler. Det aftales således mellem Thomsen og Funder, at Funder hurtigst muligt skulle udarbejde et salgstilbud til Thomsen vedrørende de 3 lastbiler. På vej ud af forretningen fik Thomsen øje på Jensens BMW privatbil, der holdt parkeret foran forretningen. Thomsen viste stor interesse for bilen, og Funder oplyste, at Jensen ejede bilen, men ønskede at sælge den. Thomsen tilbød straks at købe bilen for 400.000,- kr., hvilket Funder omgående accepterede. Det aftaltes videre, at Funder skulle klargøre BMW bilen til levering den 3. april 2006.

Samme dag udarbejdede Funder et salgstilbud vedrørende de 3 lastbiler med bl.a. følgende indhold:
” Vi har hermed fornøjelsen af at tilbyde Dem de 3 fabriksnye Scania lastbiler - som de udvalgte under vort møde - til en samlet pris på 3 mio. kr. ekskl. moms. Lastbilerne er klargjort til afhentning den 1. juni 2006. Såfremt tilbuddet har Deres interesse, skal vi bede Dem acceptere dette tilbud inden den 24. marts 2006.”

Allerede den 22. marts 2006 svarede Thomsen ved brev med bl.a. følgende indhold, ” Tak for Deres tilbud, som hermed accepteres, idet lastbilerne skal være klargjort til afhentning den 3. april 2006, på hvilket tidspunkt jeg samtidig afhenter BMW personbilen, som tidligere aftalt.

Da Jensen den 23. marts 2006 blev bekendt med Thomsens brev af 22. marts 2006, meddelte han straks Thomsen, at han ikke mente sig bundet af de salgsaftaler, Funder havde foretaget.

- Er Jensen bundet af salgstilbuddet vedrørende de 3 lastbiler.? Er der en eller flere pragraffe der dækker over hvorvidt han er bundet/ikke bundet?
 

-  Er Jensen bundet af aftalen vedrørende BMW personbilen.

Jeg Vil udmiddelbart mene, at Jensen er bundet af tilbuddet eftersom Funder (som har stillingsfuldmagt som salgschef) har handlet på vegne af Jensen. Men er meget i tvivl om hvorvidt han er bundet af aftalen vedrørende BMW personbilen?


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Umiddelbart vil jeg ikke mene, at Jensen er bundet af tilbuddet vedrørende personbilen, da der er tale om en privat bil, som ikke vedrører firmaet, og derfor har Funder ikke fuldmagt til at sælge. Hvis der derimod ligge en klar aftale (helst skriftlig selvom det ikke er påkrævet) mellem Funder og Jensen om, at førstnævnte kan sælge personbilen til den fastsatte pris, så gælder aftalen. I det andet tilfælde med lastbilerne er der jo tale om et bindende tilbud. Et tilbud er altid bindende, det er et overslag derimod ikke.


Skriv et svar til: Fuldmagtsgiver er bundet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.