Matematik

differentialligning - metode?

01. december 2009 af NadiaRG91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa!

Jeg ville høre om der er nogen der evt. kan hjælpe mig med en metode til at løse denne differentiallignings opgave:

dy/dx = (3x-3y)/(y-5x)  x>0

opgaven går på om der findes løsninger y=f(x) der er halvlinjer hvis forlængelser går gennem (0,0) . Det ville være en stor hjælp hvis nogen kunne vise hvordan sådan en løses:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Her er forskellige muligheder, som jeg vil gennemgå, hvis du ikke får andre svar (i morgen måske). Har lidt travlt nu.


Svar #2
01. december 2009 af NadiaRG91 (Slettet)

Æv .. Skal nemlig bruge det til i morgen :/


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. december 2009 af Daniel TA (Slettet)

Hvad har du forsøgt dig med? Kan seperation af de variable bruges?


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#3 nej det er ikke muligt, kan hurtigt give dig et par tips: Sæt nogle punkter ind (xi,yi) i ligningen og find hældningen, tegn så nogle små streger, så du til sidst kan "se" kurven, så findes der metoder (Lagrange for eksempel) til at få et funktionsudtryk frem, hvis du ikke lige kan se, hvad det skal være. Den anden metode er at skrive den på formen M(x,y)dx + N(x,y)dy = 0. Hvis ventresiden er det totale differential du = ∂u/dx * dx + ∂u/dy *dy for en eller anden funktion u(x,y), kan vi skrive du=0 <=> u(x,y)=en konstant, men resten af historien må du selv klare. Jeg vil gætte på, at du skal bruge den første metode (den geometriske), så har du skrevet den på den implicitte form F(x,y,y') = 0. Det er nemlig ikke muligt altid at skrive den på formen y' = f(x,y), men det er det åbenbart skrevet om her. Så du skal bruge den grafiske metode.


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

For lige at gøre den færdig, så ses det, at ∂M/dy = ∂2u/(∂x∂y) = 1 og ∂N/∂x = ∂2u/(∂y∂x) = 3, så vi må konkludere, at der her ikke er tale om et eksakt differential, da betingelsen ∂M/∂y=∂N/∂x er nødvendig (og også tilstrækkelig) - desværrre, så jeg vil igen sige, at du skal bruge den grafiske metode.


Skriv et svar til: differentialligning - metode?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.