Kemi

Kemi - kemisk ligevægt

23. januar 2010 af kingkin (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Ligevægten H 2(g)+I 2(g) 2 HI(g) undersøges ved at anbringe 1.00 mol dihydrogen og 1,20 mol diiod i en tom beholder, hvis rumfang er 5,00 L. Beholderen termostateres ved 500 K. Når der er indtrådt ligevægt i systemet, måles koncentrationen af hydrogeniodid til 0,364 M.
Beregn ligevægtskonstanten ved 500 K.


Brugbart svar (3)

Svar #1
23. januar 2010 af mathon

                                         H2 (g)   +   I2 (g)   <--->   2HI (g)
stofmængder i mol            
før ligevægt                        1              1,2                 0
efter ligevægt                    1-x           1,2-x               2x        x<1

n(HI) = (5 L)·(0,364 mol/L) = 1,82 mol = 2x
                                          x = 0,91 mol                                                                                  

ligevægtsbrøk
                       [HI]2/([H2]·[I2]) = K500 = (2x)2/([1-x]·[1,2-x]) = (1,822)/([1-0,91]·[1,2-0,91]) = 126,912


Svar #2
23. januar 2010 af kingkin (Slettet)

 tak for hjælpen:)

men hvordan kommer du frem til x=91 mol?


Svar #3
23. januar 2010 af kingkin (Slettet)

 undskyld, 0,91 mol


Svar #4
23. januar 2010 af kingkin (Slettet)

 ellers tak for hjælpen, jeg har fundet ud af det nu :)


Svar #5
23. januar 2010 af kingkin (Slettet)

 kan du så hjælpe mig med denne opgave?

Beregn opløseligheden af følgende zink(ll) salte i rent vand:

a) zink(ll)carbonat, K0=1,0*10^-10 M^2

b) zink(ll)hydroxid, K0=1,2*10^-17 M^3

c) zink(ll)phospat, K0=9,1*10^-33 M^5
 


Brugbart svar (4)

Svar #6
23. januar 2010 af mathon

a)                                 
                                  ZnCO3 (s)  <--->   ZnCO3 (aq)  <--->  Zn2+ (aq)  +  CO32- (aq)

koncentrationer i M:                                   s                          s                   s   

      
ligevægtsloven       
                    [Zn2+]·[CO32-]/[ZnCO3] = (s·s)/s = s = Ko=1,0*10-10 M
 opløseligheden er således m/V = c·M = (1,0*10-10 mol/L)·(125,38 g/mol) = 1,2538·10-8 g/L =
                                                                                                     1,2538·10-9 g/100 mL = 1,2538 ng/100 mL


Svar #7
23. januar 2010 af kingkin (Slettet)

 hvordan kommer du frem til restultatet 125,39 g/mol??


Brugbart svar (4)

Svar #8
23. januar 2010 af mathon

b)
                                 Zn(OH)2 (s)  <--->  Zn(OH)2 (aq)  <---> Zn2+ (aq)  +  2OH- (aq)
koncentrationer i M:                                    s                       s                2s
 

opløselighedsproduktet
                 [Zn2+]·[OH-]2 = (s·(2s)2) = 4s3 = Ko = 1,2*10-17 M3

                                                         s = ((1,2·10-17 M3)/4)1/3 = 1,44225·10-6 M


opløseligheden er således m/V = c·M = (1,44225·10-6 M)·(99,38 g/mol) = 1,4333·10-4 g/L =
1,4333·10-5 g/100 mL

                  


Brugbart svar (4)

Svar #9
23. januar 2010 af mathon

sorry

a)   korrigeret:                             
                                  ZnCO3 (s)  <--->   ZnCO3 (aq)  <--->  Zn2+ (aq)  +  CO32- (aq)

koncentrationer i M:                                   s                          s                   s   

      
opløselighedsproduktet        
                    [Zn2+]·[CO32-] = (s·s) = s2 = Ko = 1,0·10-10 M2

                                                       s = √(1,0·10-10 M2) = 1,0·10-5 mol/L


 opløseligheden er således m/V = c·M = (1,0·10-5 mol/L)·(125,38 g/mol) = 0,0012538 g/L =
                                                                                                   0,00012538 g/100 mL = 125,38 µg/100 mL


Svar #10
23. januar 2010 af kingkin (Slettet)

 ¨det er helt det. 

m/V = c·M = (1,0·10-5 mol/L)·(125,38 g/mol) = 0,0012538 g/L

hvor får du 125,38 g/mol fra?

er det fordi du har lavet 1,0*10^-5 mol/L om til g/L? 


Svar #11
23. januar 2010 af kingkin (Slettet)

 ikke**


Brugbart svar (4)

Svar #12
23. januar 2010 af mathon

c)
                                 Zn3(PO4)2 (s)  <--->  Zn3(PO4)2 (aq)  <--->  3Zn2+ (aq)  +  2PO43- (aq)
koncentrationer i M:                                         s                             3s                    2s
 

opløselighedsproduktet
                 [Zn2+]3·[PO43-]2 = ((3s)3·(2s)2) = 108s5 = Ko = 9,1·10-33 M5

                                                         s = ((9,1·10-33 M5)/108)1/5 = 1,53152·10-7 M


opløseligheden er således m/V = c·M = (1,53152·10-7 mol/L)·(386,167 g/mol) = 5,91424·10-5 g/L =
                                                                                          5,91424·10-6 g/100 mL =  5,91424 µg/100 mL       

                  


Brugbart svar (4)

Svar #13
23. januar 2010 af mathon

b)
     kan skrives
                        1,4333·10-5 g/100 mL = 14,333·10-6 g/100 mL = 14,333 µg/100 mL


Brugbart svar (4)

Svar #14
23. januar 2010 af mathon

alment for et tungtopløseligt salt AmBn med opløselighedsproduktet Ko,
er den molære opløselighed

         s = m+n(Ko/(mm·nn))


Skriv et svar til: Kemi - kemisk ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.