Kemi

lightergas

16. april 2005 af libbe87 (Slettet)
intro: den molare masse for lightergas kan bestemmes ved et forsoeg. der sker ved at der opsamles lightergad. der opsamles 30 mL (0,00125 mol) lightergas, hvorved massen af lighteren aftager 0,70 g.

spoegsmaal: afgoer om lightergas bestaar af butan og en lettere eller tungere gas?
(vi ved butan: 58,12 g/m)

jeg har svaret:
der er i alt: 0.00125 mol lightergas
butan udgoer: (58,12*0,00125=) 0,07265 g
massen aftager: 0,70 g
dvs. resten er 0,63 - og altsaa tungere..

men mangler der ikke noget, og kan det passe, for der er jo meget tungere saa??

hjaelp mig tak :o)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2005 af Epsilon (Slettet)

Efter at have læst et par kemirapporter om bestemmelse af den (gennemsnitlige) molare masse for lightergas, er jeg overbevist om, at der må være noget galt i opgaven ovenfor.

En hurtig udregning af den gennemsnitlige molare masse giver;

M = (0.70g)/(0.00125mol) = 560g/mol

hvilket er helt usandsynligt. Lightergas består hovedsageligt af gasserne propan (C3H8, M = 44.096g/mol) og butan (C4H10, M = 58.123g/mol). Det skulle vel ikke være således, at massen af den undslupne lightergas i stedet er 0.070g?

//Singularity

Svar #2
16. april 2005 af libbe87 (Slettet)

efter endnu en beregning jo 0,07.. vidste der var noget galt, men kunne ikke selv se hvad..

jeg siger mange tak..

Svar #3
16. april 2005 af libbe87 (Slettet)

men saa bliver massen af butan tungere end den samlede masse?

den samlede: 0,07 g
butan: 0,07265 g

dvs der er -0,00256 af det andet stof

hvorfor det?

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Nej, du skal lige tolke resultaterne korrekt. Beregning af den gennemsnitlige molare masse;

M = (0.070g)/(0.00125mol) = 56.0g/mol

hvilket er mindre end M(C4H10) = 58.123g/mol. Lightergassen må således, foruden butan, indeholde en lettere gas.

//Singularity

Svar #5
16. april 2005 af libbe87 (Slettet)

ups.. det er korrekt

endnu en gang mange tak

Skriv et svar til: lightergas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.