Biologi

Nedbrydning af muskler

14. december 2010 af Sidselsn (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg skriver SRP om anoreksi og skal skrive et afsnit om hvad der sker med musklerne når man ikke indtager nok føde.

Jeg ved at de bliver nedbrudt, men hvorfor og hvordan ved jeg intet om. Jeg har kigget alle mine lærerbøger igennem, har søgt på nettet men det har ikke givet nogen bonus. Jeg ved stadig lige så lidt.

Er der nogle herinde, der ved hvad der sker i musklerne siden de bliver nedbrudt?

Og når de er nedbrudt, kan de så blive opbygget igen? Eller vil de altid være svækkede?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2010 af badooo (Slettet)

Jeg kan prøve at remse min forestilling op. Så kan du evt. se om du kan finde steder, der siger nogenlunde det samme som jeg. Det er frit efter, hvad jeg mener der står i min bog et sted.

1. Kroppen har brug for energi til at eksistere

 Energien får den ved at nedbryde glucose.

2. Kroppen får glucose gennem kosten.

Leveren får en stor del af glucose-molekylerne og sørger for, at kroppen har det indhold af glukose den skal have. Alt overskydende glukose sætter leveren sammen til glukogen-kæder og til fedt, som så sætter sig rundt omkring. Samtidigt kan leveren (som er det sejeste organ ever) omdanne næsten lige hvad det skal være til glucose. For eksempel kan den nedbryde aminosyrer og sætte dem sammen til glucose-enheder osv.

3. Kroppen vil altid først nedbryde glucose

Når der ikke er mere glukose (eller når niveauet falder) vil kroppen via metabolismen begynde at omdanne reserverne til frit glucose, som kroppen så kan bruge.

4. Muskler er opbygget af proteiner. Proteiner er opbygget af aminosyrer. Leveren kan som sagt omdanne aminosyrer til glucose.

Når kroppen løber tør for glukose begynder den på fedt. Når der ikke er mere fedt tilbage, må kroppen (blandt andet vha. leveren) finde andre steder at få glukose fra. Kroppen er desværre ikke indrettet på den måde, at den kan kende forskel på muskelproteiner og andre proteiner. Den tager, hvad der lige er i nærheden, til hele individdets bedste. (hvilket organ vil hurtigt mindske sin effekt ved at muskler nedbrydes?)

Når et menneske når så langt ud, at der ikke er mere glucose eller fedt tilbage, vil der derfor blive taget fra det sidste energilager, musklerne. Da musklerne IKKE kan bygges op (der er ingen byggesten i kroppen) vil musklerne dermed svinde ind over alt på kroppen, og mennesket vil se decideret sygt ud og vil til sidst dø.

Jeg skulle mene, at musklerne godt kan opbygges igen, hvis man begynder at spise normalt. Om de kan gendannes 100% ved jeg ikke, men jeg har en idé om at det skulle være tæt på.


Svar #2
14. december 2010 af Sidselsn (Slettet)

 Uh, mange tak for dit svar. 


Svar #3
14. december 2010 af Sidselsn (Slettet)

Jeg har lige et spørgsmål, du siger

 Da musklerne IKKE kan bygges op (der er ingen byggesten i kroppen) vil musklerne dermed svinde ind over alt på kroppen, og mennesket vil se decideret sygt ud og vil til sidst dø.

Jeg skulle mene, at musklerne godt kan opbygges igen, hvis man begynder at spise normalt. Om de kan gendannes 100% ved jeg ikke, men jeg har en idé om at det skulle være tæt på.

Er det ikke lidt en modsætning? Først kan de ikke bygges op, men alligevel mener du at de godt kan.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2010 af badooo (Slettet)

Ja, altså musklerne kan ikke bygges op så længe du ikke æder. Det kræver protein, og det får du altså ikke når du ikke spiser noget som helst.

Når du så begynder at spise kan kroppen begynde at bruge næringsstofferne fra din kost, og kan så bygge lidt på musklerne igen.


Svar #5
14. december 2010 af Sidselsn (Slettet)

 Ah, okay. Tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2010 af roterendefisikasketten (Slettet)

Synes du skal tage badoo svar med et gran salt... Det er fyldt med fejl...

Der bliver f.eks. lavet gluconeogenese allerede i starten af en fasteperiode og ikke som der skrives når der ikke er mere fedt...


Svar #7
14. december 2010 af Sidselsn (Slettet)

 Kan du så hjælpe mig med hvad der sker, for jeg kan virkelig ikke finde noget om det nogensteder?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2010 af badooo (Slettet)

#6

Som skrevet var det også mere, efter hvad jeg kunne forestille mig. Har aldrig haft biologi, men bruger generelt mit hoved til at komme frem til, hvordan det eventuelt kunne hænge sammen. Og det ser alligevel ud til jeg har haft fat i en del af det rigtige. :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. december 2010 af roterendefisikasketten (Slettet)

#8 utrolig dårlig fremgangsmåde, vil anbefale at du kun svarer på noget du ved og ikke på hvad du tror...

Vil sige, at der er mere forkert end rigtigt i dit tidligere indlæg...

#8 Når du faster vil niveauet af insulin være lavt og niveuaet af glykagon forholdsvist højt... Desuden vil cortisolniveauet stige.. Dette medfører glukogenlolyse (spaltning ag glukogen til glukosemolekyler), lipolyse og gluconeogenese...

Glukose er i sær vigtigt for hjerne og røde blodlegemer... Dog kan hjernen også til en vis grad leve af derivater af fedtsyrer, der hedder beta-hydroxybutyrate...

Andet væv lever fint på fedt...

Man kan IKKE danne glukose ud af fedtsyrer, men dog fra glycerolmolekylet i triglyceriderne, dette er dog kvantitativt ikke væsentlig betydende...

Proteiner bliver ligeldes nedbrudt grundet lav insulin og høj glukagon og høj cortisol... Dette medfører frigivelse af aminosyrer til metabolisen... Visse aminosyrer kan indgå i TCA cyklus hvorfra gluconeogenesen sker...

Musklerne kan godt opbygges igen, men det tager naturligvis noget tid og kræver at man er i energioverskud...


Svar #10
14. december 2010 af Sidselsn (Slettet)

 Mange tak for hjælpen. Nu har jeg masser at tage fat i (: 


Skriv et svar til: Nedbrydning af muskler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.