Samfundsfag

Debat om kriminalitet

12. marts 2011 af Juliewintherr (Slettet)

Kunne godt tænke mig, at starte en debat om hvordan man bekæmper kriminalitet...
Skal man have flere fængsler eller skal man forebygge kriminalitet (hvordan)??

Jeg er lidt for og imod begge, derfor vil jeg gerne høre andres meninger :)

så hvad synes i ?:)



Brugbart svar (1)

Svar #1
12. marts 2011 af NikolajOlsen

Jeg har tidligere besvaret en del spørgsmål, hvor der lægges op til et positivt/empirisk svar på et normativt spørgsmål. Du gør det modsatte - lægger op til et normativt svar på et spørgsmål, der bedst besvares empirisk. Det samme som Brian Mikkelsen gør i dette klip. Man kan ikke have en holdning om noget faktuelt. Eller det kan man godt, men så bliver man jo til grin - jeg kan godt have den holdning, at "Jorden er flak som en Pandekage", men det bliver jorden jo hverken mere eller mindre flad af.

Der kan til gengæld godt være normative svar på, hvordan man bør straffe. Altså om man bør have lange og grumme fængselsstraffe, eller om man skal have kortere og blidere fængselsstraffe med fokus på uddannelse. Dernæst kan man jo også have forskellig holdning til, om staten skal forsøge at forebygge kriminalitet eller ej. Men når du spørger, hvordan man bekæmper kriminalitet, så forstår jeg det altså som et spørgsmål om, hvordan man bekæmper kriminalitet bedst. Og det, er min pointe, er ikke et holdningsspørgsmål. Hvis jeg tager fejl - og du ikke tænker på, hvordan man bekæmper kriminalitet bedst, men på, hvordan man bør straffe kriminalitet, så beklager jeg min formaning :-)

Hvis du er interesseret i spørgsmålet, vil jeg anbefale dig dels at læse forskning på området og dels at læse om strafteori. Jeg har ikke læst så meget af det, men det jeg har læst har været meget sjovt og spændende. Jeg har læst om, at man tager udgangspunkt i en øde ø og så diskuterer forskellige scenarier. Straffer man fordi offeret skal have hævn, af præventive årsager osv.

Hvad angår min egen holdning, så ved jeg ikke særligt meget om emnet, så min stillingtagen er ikke foregået på et oplyst grundlag, men jeg har som udgangspunkt svært ved at se, hvilken gavn samfundet har af at sætte mennesker i fængsel i mange år, specielt hvis det ikke indebærer uddannelse og afvænning og sådanne ordninger. Men det er klart, at ens brøde skal afspejles i straffen. Det er et spørgsmål, jeg ikke har sat mig nok ind i og tænkt nok over til at kunne give et særligt godt svar på :-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. marts 2011 af casparado (Slettet)

Michael Bang Pedersen har skrevet en PHD afhandling omkring straf, set i et evolutionært perspektiv. Den kan anbefales.


Skriv et svar til: Debat om kriminalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.