Fysik

En bøje

04. april 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Hvordan griber man denne opgave an:

[...] Nedenstående figur viser en cylindrisk bøje med diameteren 1,0 m og højden 0,75 m. Bøjen, der er massiv med konstant densitet, flyder i en væske med densiteten ρ [kg/L]. I det der ses bort fra alle andre kræfter end opdriften og tyngdekraften ønskes bestemt: opdriften (=tyngdekraften) på bøjen i hviletilstanden. Her anvendes archimedes lov for et legeme, der flyder i en væske [...]

På tegningen ses denne cylinder, hvor 0,2 m er over vandet og 0,55 m er under vandet.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2011 af peter lind

Opdrift  er massen af den væske der fortrænges = massefylde af den væske der fortrænges * rumfang af den væske, der fortrænges. = massefylde af væske* rumfanget af den del af bøjen der er under væskeoverfladen


Svar #2
04. april 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Fop = ρ (π · (0,5m)2 · 0,55m) · (9,82 m/s2) ≈ 4,242 · δ

Er vi enige om, at facit bliver i N (newton)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2011 af peter lind

Ja hvis radius af bøjen er 0,5 m


Svar #4
04. april 2011 af turk89 (Slettet)

#3

Godt.

Hvad med når man skal bestemme den resulterende kraft på bøjen, når den presses y [m], dvs. y < 0,2 m ned, og derpå slippes således at den svinger?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2011 af peter lind

Du bruger samme formel som før til at finde opdriften Opdriften vil så være en funktion af x. Denne opdrift -tyngdekraften på bøjen fundet ovenfor er så den resulterende kraft på bøjen.


Svar #6
05. april 2011 af turk89 (Slettet)

#5

I opgaven står der, at der skal anvendes Newtons lov: "kraft er lig med masse gange acceleration".

Kan denne bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. april 2011 af peter lind

Ja. Du bruger den faktisk i #2


Svar #8
05. april 2011 af turk89 (Slettet)

#7

Ja, kan godt se det nu, men du siger, at opdriften skal være en funktion af x. Jeg går ud fra, at x betegner højde? Hvordan får jeg det skrevet op?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. april 2011 af peter lind

Jeg skulle have kaldt den y for at holde mig til betegnelserne. Presser du den y meter ned er cylinderbunden y+0,55 m under overfladen. I din formel i #2 skal du så blot erstatte de 0,55 m med 0,55m+y


Svar #10
05. april 2011 af turk89 (Slettet)

#9

Facit skal give 7,713 · ρ · y, og det vil det ikke gøre, hvis jeg gør som du siger.


Svar #11
05. april 2011 af turk89 (Slettet)

Enheden i #2 må da også give kN, eller?


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11 (efter opfordring)

Lad cylinderen have radius r = 0,5m og højden H = 0,75m , og lad h = 0,55m være højden under vandet. Bøjen fortrænger da et volumen vand

Vvand = πr2·h

og opdriften på bøjen er netop lig i størrelse med tyngden af den fortrængte mængde vand:

Fop = Vvand·ρvand·g = πr2·h·ρvand·g ,

mens tyngden på bøjen er

Ft = πr2·H·ρ·g .

Da bøjen netop flyder, er Ft = Fop , så

H·ρ = h·ρvand .

Heraf fås så

ρ = ρvand·h/H = (0,55/0,75)·ρvand = 0,7333·ρvand

Presses cylinderen yderligere stykket y ned i vandet, virker der en ekstra opdrift svarende til tyngden af den ekstra fortrængte mængde vand, dvs

Fres = πr2·y·ρvand·g = 7,713m3s-2·ρvand·y = 7713Nm-1·y ,

hvor jeg har brugt ρvand = 1000kg/m3


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. april 2011 af peter lind

#12 Rent faktisk er der i opgaven kun angivet at det er en væske ikke at det er vand.


Svar #14
05. april 2011 af turk89 (Slettet)

#12

Tak. Facit kan man nøjes med at gange ind til sidst, da denne værdi er ukendt.


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det er jo korrekt. I #12 skal ρvand så læses som ρ , og ρ skal læses som ρbøje .


Svar #16
05. april 2011 af turk89 (Slettet)

#15

Hvad er forskellen mellem lille h og stor H?

Rettelse til #14: **Densitet kan man nøjes med at gange ind til sidst som en variabel**


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. april 2011 af peter lind

Se #12 anden linje

Ja


Svar #18
05. april 2011 af turk89 (Slettet)

#17

Ja, tak. :-)


Svar #19
05. april 2011 af turk89 (Slettet)

#12

Hvorfor er det interessant at isolere densiteten for bøjen i 5. sidste linie? Bruger vi den til noget?


Svar #20
05. april 2011 af turk89 (Slettet)

Sidste spørgsmål for i dag.

Ligningen for svingningen skal nu findes. Til opstillingen af ligningen for svingningen skal anvendes, at y betegner svingningens form (y er stedet til det betragtede tidspunkt), y' betegner hastigheden (ændring i sted) og endelig y'' betegner accelerationen (ændring i hastighed).

Mit bud:

m · y'' = -k · y (ligevægt)

m · y'' + k · y = 0 (denne har formen a · d2y/dx2 + b· y = 0)

Her gættes løsningen y = ePx, y' = P · PePx og y'' = P2 · ePx. Hvis dette er tilfældet, skal det passe ind i ligningen foroven, dvs.:

m · P2 · ePx + k · ePx = 0 <--> ePx (m · P2 + k) = 0

Her kan ePx aldrig give nul, hvorfor andengradspolynomiet undersøges, som vist:

P = (- b ± √(b2 - 4 · a · c))/(2 · a) = (± √(4 · m · k) · √(-1))/(2 · m) = ± 1/(2 · m) · √(4 · m · k) · i.

Da der er tale om komplekse rødder, kan vi bestemme den fuldstændige løsning ved:

y = eαx (A · cos(β · t) + B · sin(β · t)).

Vores rødder gav da: 0 ± 1/(2 · m) · √(4 ·m ·k), hvor α = 0 og β = 1/(2 · m) · √(4 ·m · k).

Jeg vil mene, at "fjederkonstanten", k, i vores tilfælde er, den værdi som blev fundet i #12, dvs. 7,713 kN. Hvis massen, m, er π · (0,5m)2 · 0,55m = 0,432m3 (ved ikke hvordan jeg får masse, når jeg ikke kender densitet), bliver de komplekse rødder hhv. ± 0,04225.

Løsningen bliver da: y = e0 (A · cos(0,042 · t) + B · sin(0,042 · t)).

Problemet er så, at β SKAL give 4,23 i følge facitlisten. Nogen, der kan se en fejl?

Tak på forhånd!


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.