Matematik

Rektangel...

13. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Hej!

Jeg håber, at I meget gerne vil hjælpe mig helt fra bunden med denne opgave? Jeg vil meget gerne have forklaringer, for jeg har det virkeligt svært med denne opgave.

Et rektangel har omkredsen 64 cm og arealet 231 cm2.

a) Beregn rektanglets sidelængder.

 

 

På forhånd tak!! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2012 af jnl123

for siderne a og b:

O = 64 = 2*a+2*b

A = 231 = a*b

 

2 ligninger m 2 ubekendte


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2012 af mathon

                   
                                    L + B = 32 ⇔ L = 32-B       0<B<32

                                    L • B = 231
hvoraf
                                    (32-B) • B = 231

                                     B2 - 32B + 231 = 0  og  0<B<32  ........osv.........

         

 

 


Svar #3
13. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Omkreds = 2(x +y)

Areal = xy

2(x + y) = 64

xy = 231

(2(x+y))/2 = 64/2

x + y = 32

x + y – y = 32 – y

x = 32 – y

y2 – 32y + 231 = 0

 

Hvordan kommer jeg videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2012 af mathon

 

          hvordan løser du en 2.gradsligning

          
                                                      B2 - 32B + 231 = 0  og  0<B<32   ?
eller for den sags skyld
                                                      x2 - 32x + 231 = 0


Svar #5
13. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad ud mener, jeg skal jo finde frem til to længder.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2012 af mathon

du bestemmer jo bredden B,
når du løs ligningen
                                                   B2 - 32B + 231 = 0      og   L = 32-B > B
 


Svar #7
13. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Omkreds = 2(x +y)

Areal = xy

R1) xy = 231

R2) (x + y) = 64

(2(x + y))/2 = 64/2

x + y = 32

x + y – y = 32 – y

x = 32 – y

R3) 231 = (32 – y)y

231 = 32y – y2

231 – 32y = 32y – 32y – y2

231 – 32y + y2 = – y2 + y2

231 – 32y + y2 = 0

 

Hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2012 af mathon

#6


du bestemmer jo bredden B,
når du løs ligningen
                                                   B2 - 32B + 231 = 0      og   L = 32-B > B
        
                                                           B = 11        da  B = 21 må forkastes grundet L > B

                                                           L = 32 - 11 = 21

 

konklusion:
                        rektanglet med omkredsen 64 cm og arealet 231 cm2

                        har bredden 11 cm og længden 21 cm
                        
 


Svar #9
13. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Må jeg spørge om hvor du får 11 fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2012 af jnl123

y=11 er den ene løsning til:

231 – 32y + y2 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2012 af mathon


                                                   B2 - 32B + 231 = 0

                                                   (B - 16)2 - 25 = 0

                                                   (B - 16)2 - 52 = 0

                                                   (B - 16 - 5) · (B - 16 + 5) = 0

                                                   (B - 21) · (B - 11) = 0

                                                          (B = 21)   v   B = 11

                                     


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. september 2012 af jnl123

 

faktisk:

0 =  y2 - 1/2*O*y - A   |    x = 1/2*O - y

y = 1/4*O ± √(O2 + 16A)

(da A og O også gælder for et kvadrat)

 

dvs. de 2 løsninger i 2.-gradsligningen kan vælges vilkårligt at være begge side-længder i rektanglen/kvadradet. Så du kan både sige:

x = 11 og y = 21

eller

x = 21 og y = 11

 


Svar #13
13. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

#11

Hvor får du lige pludselig - 25 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. september 2012 af mathon

              

                   ...på nuværende niveau burde du selv kunne løse en 2.gradsligning uden hjælp


Svar #15
13. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Det er jo ikke til, at finde hoved eller hale i det, når du ingen forklaringer skriver.


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Hvad mangler du forklaring til? Det drejer sig om at løse en almindelig 2.-gradsligning med positiv diskriminant.

I #11 kvadratkompletteres 2.-gradsligningens venstreside for at gøre det lettere at løse den.


Svar #17
13. september 2012 af matematiklytter (Slettet)

Jamen, min forvirring ligger i, at jeg ikke kan forstå, hvor han får de - 25 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #18
14. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det kommer jo fra kvadratkompletteringen af B2 -32B, som angivet i #16.

B2 -32B +231 = 0 giver

B2 -2·16·B +231 = 0 , eller

B2 -2·16·B + 162 + 231 -162 = 0 , eller

(B -16)2 +231 -256 = 0 , eller

(B -16)2 -25 = 0

 


Skriv et svar til: Rektangel...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.