Samfundsfag

Ekspansiv finanspolitik!!

13. april 2009 af chancess (Slettet)

 Jeg har en række spørgsmål omkring ekspansiv finanspolitik:

1. Hvordan forøger man befolkningens efterspørgsel vha. ekspansiv finanspolitik?

2. Hvordan skaber man ekspansiv finanspolitik?

3. På hvilken måde kommer den ekspansive finanspolitik til udtryk gennem skattereformen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2009 af lkjhgf (Slettet)

Prøv at læse denne artikel. Stil endelig spørgsmål, hvis der er noget du ikke forstår.


Svar #2
13. april 2009 af chancess (Slettet)

 Jeg vil gerne have noget på dansk.


Brugbart svar (5)

Svar #3
14. april 2009 af lkjhgf (Slettet)

Ekspansiv finanspolitik vil sige at staten flere penge end den kræver ind i skat. De penge får staten ved at stifte gæld i form af statsobligationer.

På den måde bruger staten altså relativt flere penge end den kræver ind i skat. Således har skatteyderne flere penge at bruge og således kan man stimulere efterspørgslen. Problemet er at man ikke bliver rigere af at efterspørge eller bruge mere - man bliver fattigere. Årsagen til at man forsøger at stimulere efterspørgslen er for at søge at nedbringe arbejdsløsheden, hvilket man kan argumentere er en god forretning for staten, set i lyst af at den ellers skal udbetale arbejdsløshedsunderstøttelse.

Så vidt jeg husker er skattereformen underfinansieret de første år. På den anden side er der ikke taget højde for dynamiske effekter, så den kunne reelt virke kontraktivt på kort sigt.


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. april 2009 af Djemba (Slettet)

Man snakker om at, der er to måder at føre finanspolitik på.


Den lempelige/ekspansive


• Ved at føre en lempelig/ekspansiv politik forstås, at efterspørgslen skal øges. Denne er ofte forbundet med skattelettelser(altså en sænkning af skatten) Økonomien skal altså sættes i gang!
Konsekvenser
• Når der føres en lempelig politik, så er målet en stigende efterspørgsel, dette medfører en øget produktion, samt beskæftigelse(Efterspørgslen skaber arbejdspladser)På længere sigt kan det bevirke til, at arbejdskræften bliver dyrere og virksomhedernes som en konsekvens af dette, sætter priserne op på diverse varer. Dermed vil eksporten falde, da varernes pris ikke er så attraktiv. (Ekspansiv finanspolitik kan også være et hæve de offentlige udgifter. Det skaber en multiplikator effekt, som øger indkomsten, der gør at efterspørgslen bliver større, der gør at virksomhederne hyrer flere folk, etc. Multiplikatorens effekt afhænger af hvor stort et skattedræn der er. Jo højere skat jo mindre disponibel indkomst er der til at forbruge. )
• I en ekspansiv finanspolitik kan man sænke momsen, så folk kan købe flere varer, dette sætter gang i økonomien! Men konsekvensen kan være, at denne ender i udlandske virksomheder. Dette skaber ingen danske arbejdspladser, og derfor er det svært at føre en ekspansiv politik i længere tid i et så småt land som Danmark.
• En anden lidt sjov ting ang. politikere og økonomi, så kan man altid se om der er valg år ved at kigge i finansloven. Ved alle valg på nær Atomvalget, så har den siddende regering (uanset fløj) ført ekspansiv finanspolitik for at give borgerne lidt flere penge mellem hænderne i valgåret, og det er jo meget smart når langt størstedelen af vælgerne kun kan tænke et tilbage ift. økonomi. At det så ofte også resultere i en lidt højere arbejdsløshed efter valgåret er jo en anden sag.
 


Skriv et svar til: Ekspansiv finanspolitik!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.