Biologi

Mættet/umættet fedt

09. juni 2014 af Student111 - Niveau: C-niveau

Hvad er det, der gør, at umættet fedt tilsyneladende er sundere end mættet fedt? 

- Når jeg læser på nettet er der noget delte meninger om, om mættet fedt i det hele taget er mere usundt.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2014 af 123434

Fedt

Mange mennesker forbinder fedt med noget negativt. Kroppen har nemlig brug for fedt for at kunne udvikle sig og overleve. Fedt bruges som byggesten i vores krop. Mængden og typen af den fedt vi indtager, har stor betydning for vores sundhed. Fedt findes i mange forskellige madvarer. Nogle madvarer som burgere og pommes frites indeholder meget fedt, mens æbler og appelsiner egentlig ikke indeholder fedt. Det er nemlig opbygning af fedtmolekylerne, som bestemmer, om fedtet er sund eller usundt for vores krop. Antallet af bindinger og typen bindinger i fedtmolekylet er af stor betydning for molekylets opbygning og sundhed. Jo flere bindinger der er mellem kulstof-atomerne i fedtmolekylet, desto sundere. Det sunde fedt skal bruges til at kroppen fungerer optimalt. Det dårlige fedt øger risikoen for f.eks. hjertesygdomme og kræft, mens det sunde fedt forebygger i en vis udstrækning sygdomme som f.eks. kræft. 

Det flydende fedt(umættet fedt) er typisk sundere end det faste fedt(mættet fedt). Det skyldes, at mættet fedt typisk indeholder flere kulstofbindinger end umættet fedt. Olie, som er flydende, er sundere end smør, som er fast. Så det er altså bedre at stege i olie. Fedt, der stammer fra planter og fisk(vegetabilsk) er sundere end fedt, som kommer fra pattedyr(animalsk). Fedt fra avocado, fisk og nødder er sundere end det fra fedt i mælkeprodukter og kød. 

Som tidligere nævnt er fedt vigtigt. En stor del af den fedt vi får fra kosten, bruges nemlig til energi. Kroppen nedbryder fedtet og får dermed energi til, at hjertet og andre muskler kan trække sig sammen, trække vejret og bevæge sig. Fedt kan indeholde meget energi pr. gram sammenlignet med protein og kulhydrater. Dermed kan vores kroppe bære en masse energi i form af fedt i sine depoter, og man kan ikke mærke denne belastning. Fedt bruges også i opbygning af kropppens celler og organer. Vores cellemembraner består udelukkende af fedt. Også vores hjerne har brug for fedt, især omega-3-fedtsyre, som primært findes i fisk. 


Skriv et svar til: Mættet/umættet fedt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.