Kemi

puffer

20. august 2014 af inddd (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogle gerne vil hjælpe mig med denne opgave? :) Jeg skal bruge mængdeberegning i den første (tror jeg), men ikke helt hvordan.

opgave 25.png

Vedhæftet fil: opgave 25.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2014 af Heptan

Du skal bare bruge pufferligningen :-)

så indsæt ammoniums pKs, og de respektive koncentrationer


Svar #2
21. august 2014 af inddd (Slettet)

Tænkte på i b'eren så blandes NH4+ med HCl, men hvordan går det an når det to syrer? (eller er det bare mig som har misforstået opgaven?)


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2014 af mathon

fra a) haves

                       \small NH{_{4}}^{+}_{\, \, \, \, \, (aq)}\; \; +\; \; H_2O_{\, \, (l)}\; \; \rightleftharpoons \; \; NH{_{3}}_{\, \, \, (aq)}\; \; +\; \; H_3O^{+}_{\, \, \, \, \, (l)}

\small \underset{\! \! \! \! \! svag\; syre}{NH{_{4}}^{+}_{\, \, \, \, \, (aq)}}\; \; +\; \; H_2O_{\, \, (l)}\; \; \rightleftharpoons \; \; \underset{\! \! \! \! \! svag\; base}{NH{_{3}}_{\, \, \, (aq)}}\; \; +\; \; H_3O^{+}_{\, \, \, \, \, (l)}
                       \small n_b = n(NH_3)=(0,500 L)\cdot \left (0,100\; \frac{mol}{L} \right )=0,05\; mol

                       \small \small n_s = n(NH{_{4}}^{+})=(0,500 L)\cdot \left (0,200\; \frac{mol}{L} \right )=0,10\; mol          
.
                      \small \small pH_{ny}=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s}\right)=9,25+\log\left ( \frac{0,050-0,002}{0,100+0,002} \right )\approx 8,9


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. august 2014 af mathon

fra a) haves

                      \small \small \small \underset{\! \! \! \! \! svag\; syre}{NH{_{4}}^{+}_{\, \, \, \, \, (aq)}}\; \; +\; \; H_2O_{\, \, (l)}\; \; \rightleftharpoons \; \; \underset{\! \! \! \! \! svag\; base}{NH{_{3}}_{\, \, \, (aq)}}\; \; +\; \; H_3O^{+}_{\, \, \, \, \, (aq)}

.
                       \small n_b = n(NH_3)=(0,500 L)\cdot \left (0,100\; \frac{mol}{L} \right )=0,05\; mol

                       \small \small n_s = n(NH{_{4}}^{+})=(0,500 L)\cdot \left (0,200\; \frac{mol}{L} \right )=0,10\; mol          

            20 mL 0,100 M HCl (stærk syre) indeholder 
                                         \small \small n(HCl)=(0,020\; L)\cdot \left ( 0,100\; \frac{mol}{L} \right )=0,002\; mol

           nb mindskes med 0,002 mol
           ns øges med 0,002 mol
.
                        \small \small pH_{ny}=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s}\right)=9,25+\log\left ( \frac{0,050-0,002}{0,100+0,002} \right )\approx 8,9


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2014 af mathon

så med 2 dec.
          a)
                    pH = 8,95
          b)
                    pH = 8,92

En puffer med rimelig pufferkapacitet er jo netop karakteriseret ved, at dens pH ikke ændres mærkbart selv ved tilsætning af et mindre volumen stærk syre eller stærk base.


Skriv et svar til: puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.