Matematik

Dykning og tryk

26. august 2014 af uzzy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle kloge matematikhoveder. Jeg sidder og er kørt fast ved følgende opgave og håber virkelig der er nogen der kan hjælpe:

Trykket stiger med dybden når man dykker ned i havet. Ved overfladen er trykket 1 atm og trykket stiger ca. 0,1 atm. for hver meter man dykker ned. 

Hvad er trykket i en dybde på 50 m?

Opstil en formel for trykkets afhængighed af dybden. Find selv variable og symboler for dem. 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om en lineær funktion.


Svar #2
26. august 2014 af uzzy (Slettet)

Hej Andersen, 

Kunne du venligst uddybe det lidt mere? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis x er dybden i havet målt i m og y er trykket målt i atm, er der tale om en lineær sammenhæng

        y = ax + b .

Benyt nu oplysningerne i opgaven til at bestemme a og b. Ved overfladen er x = 0 .


Svar #4
26. august 2014 af uzzy (Slettet)

Er det så korrekt, hvis man skal anvende toppunktsformlen for at finde a eller skal der anvendes en anden metode?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er tale om en lineær funktion, ikke et 2.-gradspolynomium. Man kender værdien y(0) = b og hældningskoefficienten a.


Svar #6
26. august 2014 af uzzy (Slettet)

Hvad mener du med y(0) = b og at man kender a? Vi kender da kun x og y værdierne? Undskyld, men jeg er helt lost på den her opgave 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man kender trykket, når x = 0. Det er jo trykket ved overfladen. y(0) = a·0 + b = b . Desuden kender man hældningskoefficienten a, idet det oplyses, hvor meget trykket stiger, når dybden øges med 1 m .


Svar #8
26. august 2014 af uzzy (Slettet)

Så for at svare på spørgsmål, skal man bare sige y=0,1*50+0? Eller er det at være helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er forkert. Du har ignoreret trykket ved overfladen.


Svar #10
26. august 2014 af uzzy (Slettet)

Så skal man vel bare plusse med 1 Istedet?

Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man skal lægge 1 til. At "plusse" er babysprog for at addere eller lægge til.


Svar #12
26. august 2014 af uzzy (Slettet)

Det husker jeg til næste gang! Tak for hjælpen :-)

Skriv et svar til: Dykning og tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.