Matematik

Tre-trinsreglen

14. september 2014 af AndersStriker (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle, jeg har et problem med denne opgave:

Differentier f(x)= 3x2-x vha. Tretrinsreglen. Hvert trin inkl. mellemregninger skal klart fremgå

Problemet er ved det første trin, hvor jeg skal udregne (3x-x+h)2-3x2-x da jeg ikke er vildt god til sådan nogle slags kvadratrodssætninger. 

På forhånd tak for hjælpen

Mvh A.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2014 af peter lind

Det er forkert. Du skal beregne 3(x+h)2-(x+h) - 3x2 +x

Du skal altså lære de kvadratsætninger. Den aktueller er (a+b)2 = a2+b2+2*a*b


Svar #2
14. september 2014 af AndersStriker (Slettet)

Hmmm har forsøgt at udregne det, men uden held synes jeg.

Jeg får det til:

3(x2+h2+2hx)-(x+h)-3x2+x

(3x2+3h2+6hx)-(x-h)-3x2+x

3h2+6hx-h-3x2

Hvilket i mine øjne er HELT forkert... Lidt hjælp ville være rart?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. september 2014 af peter lind

Den første linje er korrekt. Den anden linje er næsten rigtig du har skrevet -(x-h) i stedet for -(x+h)

I den sidste linje går det første 3x2 ud mod det næstsidste led -3x2


Svar #4
14. september 2014 af AndersStriker (Slettet)

aha!

Så det burde give dette:

3(x2+h2+2hx)-(x+h)-3x2+x

(3x2+3h2+6hx)-(x+h)-3x2+x

=3h2+6hx-h

Hvorefter det hele så skal deles med h (pga. det med ((f(x)+h)-f(x))/h som fører til det næste trin)

(3h2+6hx-h)/h

=3h+6hx-1

Er jeg på det rette spor nu, eller er den stadig helt galt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2014 af peter lind

Du skal også dividere 6hx med h


Svar #6
14. september 2014 af AndersStriker (Slettet)

Så det burde give 3h+6x-1, hvis ikke jeg tager fejl?

Brugbart svar (1)

Svar #7
14. september 2014 af peter lind

Det er korrekt


Svar #8
15. september 2014 af AndersStriker (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Tre-trinsreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.