Samfundsfag

Vurder om Danmark mest er på vej mod deltagelsesdemokrati eller konkurrencedemokrati

30. september 2014 af kurdi2014 (Slettet) - Niveau: C-niveau

vurder om Danmark mest er på vej mod deltagelsesdemokrati eller konkurrencedemokrati


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2014 af Akademisk


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2014 af 123434

Demokratiopfattelser

Der er to demokratiopfattelser, konkurrencedemokrati og deltagerdemokrati. Demokratiformer er opfattelser af, hvordan et demokrati kan indrettes.

Deltagelsesdemokrati

Demokratiet uddanner folk til at blive bedre og klogere mennesker. Ved demokrati og deltagelse i politiske beslutninger får folk indsigt. En mor eller far kan f.eks. opnå indsigt i, hvordan en vuggestue fungerer, hvis de er medlemmer af institutionens bestyrelse.

Befolkningen skal være med i så mange folkeafstemninger som muligt

Hvis folk selv er med til at tage beslutningerne, er de i højere grad også mere tilfredse.

Direkte demokrati, som er demokratiformen ved folkeafstemninger, er målet. Borgerne skal inddrages i så mange beslutninger som muligt, men deltagelsesdemokraterne erkender, at det repræsentative/indirekte demokrati er en nødvendighed i det moderne samfund, hvor det enkelte individ har travlt med studie/job, familie, fritidsinteresse osv. Det indirekte demokrati gør nemlig, at folk skal sætte sig ind i lovforslag, og det tager tid at danne sig sin egen mening.

Konkurrencedemokrati

Konkurrencedemokrater mener, at moderne mennesker har travlt nok med uddannelse/job, familie, fritidsinteresser osv. De har derfor ikke tid til at sætte sig ind i lovforslag inden en folkeafstemning, direkte demokrati. Konkurrencedemokrater går ind for repræsentativt demokrati, indirekte demokrati, hvor befolkningen ved folketingsvalg vælger de politikere, som repræsenterer deres holdninger bedst.

Da borgerne har travlt med alt muligt andet, træffer de ikke altid de bedste beslutninger. Det er politikernes arbejde at træffe beslutninger, som er gavnlige for samfundet. Hvis borgerne bliver uenige eller utilfredse med politikerne, kan de bare lade være med at stemme på dem.


Skriv et svar til: Vurder om Danmark mest er på vej mod deltagelsesdemokrati eller konkurrencedemokrati

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.