Matematik

vektor - determinant

01. oktober 2014 af hejfred (Slettet) - Niveau: A-niveau

a= t     b= -7
    t2         1

Bestem tallet t, så vektor a og b er parallelle:

t*1 - t2*(-7) = 0
Men hvad gør jeg så herfra? :) Jeg kan ikke få t isoleret...... 
Umiddelbart ville jeg sige:
t = -7*t2
t/(-7) = t2 
-7= t2/t
t= -7

Men så passer det hele jo ikke helt sammen...


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

De to vektorer a og b i planen er parallelle, hvis deres determinant er lig med 0. Løs derfor ligningen

        det(a,b) = 0 ,

dvs.

        t·1 - t2·(-7) = 0

Faktoriser

        t · (1+7t) = 0

og benyt nulreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2014 af kieslich (Slettet)

#0


t = -7*t2
t/(-7) = t2 
1/(-7)= t2/t
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den fremgangsmåde finder kun den ene løsning.


Svar #4
01. oktober 2014 af hejfred (Slettet)

Så t= 0 V t= -1/7? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2014 af kieslich (Slettet)

Nej for han husker selvfølgelig i linie 3 at notere at t ≠ 0   eller t = 0  :)  

(man må ikke dividere med 0)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, netop. Dog giver løsningen t = 0 en uegentlig vektor for a , så den løsning må efterfølgende forkastes.


Svar #7
01. oktober 2014 af hejfred (Slettet)

Super, jeg forstår. Tak for hjælp :)


Skriv et svar til: vektor - determinant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.