Kemi

NaCl og Svovlsyre

01. februar 2015 af anden1237100vejle (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Kan nogen hjælpe mig med følgende opgave:

69,60g kogesalt (NaCl(s)) opvarmes med et overskud af svovlsyre (H2SO4(aq)), og den udviklede chlorbrinte (HCl(g)) opløses i 500ml vand med en densitet på 1,00g/ml. Rumfanget af den dannede saltsyre (HCl(aq)) er 522ml. 

a) Beregn saltsyrens massefylde...

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2015 af mathon

Opskriv reaktionen og
find stofmængdeforholdet

                                               NaCl(s) : HCl(g)

Beregn antal mol NaCl:
                                               n(NaCl (s)) = m(NaCl (s))/M(NaCl (s))

Beregn derefter
                                               m(HCl (g)) = m(HCl (g))·M(HCl (g))
                                               

Beregn til sidst blandingsdensiteten af 522 mL HCl(aq)
                                             


Svar #2
01. februar 2015 af anden1237100vejle (Slettet)

Stofferne reagerer sådan: 2NaCl + H2SO4 -> 2HCl + NaSO4

Er stofmængdeforholdet så 1:1?

n(NaCl(s))=69,60g/49,45g/mol = 1.41mol

Hvordan kan jeg da regne n(HCl(g))?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2015 af mathon

                             n(NaCl(s)) = (69,60 g) / (58,45 g/mol) = 1,19 mol

                                               n(NaCl(s)) : n(HCl(g))  =  1 : 1


Svar #4
01. februar 2015 af anden1237100vejle (Slettet)

Så massen af HCl vil altså tilsvarende være 69,60g?

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2015 af mathon

Så massen af HCl (g) vil være (1,19 mol) · (36,47 g/mol) = 43,40 g


Svar #6
01. februar 2015 af anden1237100vejle (Slettet)

Åh selvfølgelig... tusind tak :-)

Skriv et svar til: NaCl og Svovlsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.