Matematik

Planens ligning?

28. april 2015 af Colgate, (Slettet) - Niveau: A-niveau

På figuren ses en skæv glaspyramide indtegnet  i et koordinatsystem med enheden dm på akserne. Glaspyramidens bund er kvadratisk, og koordinatsættene for hjørnepunkterne er angivet på figuren. Pyramidens højeste punkt betegnes T. Linjen l, der går gennem punktet A og punktet T, har parameterfremstillingen
(x,y,z)=(16,16,0)+s*(-27,-16,23), hvor s∈R.

Koordinater: A(16,16,0) B(-16,16,0) C(-16,-16,0) D(16,-16,0)
Bestem en ligning for den plan α, der indeholder glaspyramidens sideflade ATB.

Hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2015 af PeterValberg

Upload lige tegningen :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
28. april 2015 af Colgate, (Slettet)

Værsgo! :-)
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2015 af PeterValberg

Umiddelbart skulle jeg mene, at du skal bestemme en ligning for linjen gennem punkterne D og T.
Derefter finder du skæringspunktet mellem denne linje og l, hvilket giver dig koordinaterne for T
Bestem en ligning for planen, der indeholder trekanten ABT med krydsproduktet \overrightarraow{AB\times AT} som normalvektor og fx punktet A som det kendte punkt

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Vi er i 3D, så man kan ikke bestemme en ligning for en ret linie, og punktet T er jo netop ikke kendt.

Man aflæser en retningsvektor r for linien l gennem A og T af liniens parameterfremstilling:

        r = [-27;-16;23]

En normalvektor n til planen der indeholder fladen ATB kan da findes som

        n = r × AB = [-27;-16;23] × [-32;0;0] = -32 · [-27;-16;23] × [1;0;0] = -32 · [0;23;16]

så man kan bruge vektoren [0;23;16] som normalvektor. Planen skal så gå gennem punktet A(16;16;0) .


Svar #5
29. april 2015 af Colgate, (Slettet)

Tak for hjælpen! :-)

Skriv et svar til: Planens ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.