Matematik

Tekstopgave

05. maj 2015 af Shisuse (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ved et forsøg målte man antallet af bakterier i en opløsning til 145. 8 timer senere var der 2440 bakterier i opløsningen. Hvor stor var den procentvise stigning?

Hvor mange bakterier ville der være i opløsningen efter yderligere 8 timer, hvis væksten fortsatte uændret?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2015 af mathon

Løs   
                2440=145\cdot (1+r)^8


Svar #2
05. maj 2015 af Shisuse (Slettet)

skal også kunne skrive hvad jeg gør. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. maj 2015 af Soeffi

#0  Ved et forsøg målte man antallet af bakterier i en opløsning til 145. 8 timer senere var der 2440 bakterier i opløsningen. Hvor stor var den procentvise stigning?

Den procentvise stigning er defineret ved: slutværdi minus startværdi det hele divideret med startværdi. Dette giver

       (2.440-145)/145 = 1.583%.

Bakterier følger som regel en eksponentiel vækst også kaldet renters rente vækst. Dvs. at hvis man beder om den procentvise vækst pr. time får man 

        8√(2.440/145) - 1 = 42% i følge rentesatsformlen.

Jeg ville nok svare: den samlede vækst er 1583% (evt. den gennemsnitlige vækstrate pr. time er 42%.)

Hvor mange bakterier ville der være i opløsningen efter yderligere 8 timer, hvis væksten fortsatte uændret?

Her er igen to svar:  Enten siger man, at i de følgende 8 timer sker samme procentvise vækst blot med 2440 som udgangspunkt, dvs.

     Antal bakterier = 2.440+2.440·1.583% = 41.059 bakterier.

Alternativt bruger man renteformlen igen (bare vendt om): 

     Antal bakterier er 2.440·(1+0,42)8 = 41.059

Bemærk: Hvis der i opgave b) blev spurgt: hvor stort er antallet efter yderligere 7 timer, kunne dette kun løses ved hjælp af renteformlerne.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2015 af mathon

                2440=145\cdot (1+r)^8

                 (1+r)^8=\frac{2440}{145}=\frac{488}{29}

                 1+r=\left (\frac{488}{29} \right )^\frac{1}{8}=1{,}42316

                 r=0{,}42316=42{,}316\%


Skriv et svar til: Tekstopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.