Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Organisk indhold i sedimentkerner fra sø

19. maj 2015 af Gonner (Slettet)

Hej. Jeg skal beregne kulstofindholdet i sedimentkerne udtaget fra en sø. Sedimentkernerne er inddelt i fraktioner fra 0-1, 1-2, 2-3cm etc. Prøverne er tørret og tab i vandindhold er bestemt, derefter er prøverne brændt og det organiske indhold bestemt. Men jeg skal omregne det organiske indhold i den samlede fraktion 0-5cm til det samlede indhold af kulstof i denne fraktion over hele søen.

Søen 1000ha

Fraktion 0-1cm

Vandtab = 49,27%

Netto tørvægt = 1,08835g

Netto kulstof indhold = 0,11785g i 1,08835g tør sediment

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fraktion 0-1cm

Fordi sedimentet naturligt befinder sig under vand, vil jeg gerne starte med at bestemme tørvægten i forhold til vådvægten. Jeg ved, at der er et tab i vand på 49,27% dvs. at vådvægten er 1,08835g + ( 1,08835g* 0,4927) = 1,62458g.  1,08835g/1,62458g = 0,66992gtørvægt/gvådvægt dvs. at der er 0,66992g tørjord pr. g våd sediment.

Indholdet af kulstof i 1g tørjord = 0,11785g/1,08835g  = 0,10828g kulstof pr. g tør jord

Fordi der går 0,66992g tør jord pr. g våd sediment, må der derfor være 0,10828g/0,66992g = 0,16163g kulstof pr. g sediment i 0-1cm dybde.

Mit spørgsmål er så, hvordan bestemmer jeg mængden af kulstof i en sø på 1000ha i dybden 0-1cm?

Jeg tror jeg mangler at bestemme, hvormange gram våd sediment der er pr. cm3, men skal jeg bruge en densitet eller hvad mangler jeg?

Håber der er nogen der kan hjælpe!


Skriv et svar til: Organisk indhold i sedimentkerner fra sø

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.