Matematik

Dobbeltintegral

26. september 2015 af nejvelda - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Nogen, der kan hjælpe mig med denne opg? http://ge.tt/45jhxZO2/v/0

Jeg forstår ikke noget! Har virkelig svært ved det :( Hvordan bestemmer/opstiller man dobbeltintegral og læser det?

Håber nogen har tid til at orklare mig det.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2015 af peter lind

Hvis du får sådan en opgave må du da have lært noget om dobbeltintegraler. Hvordan du finder grænserne ser du nemmest ved at lave en tegning.


Svar #3
02. oktober 2015 af nejvelda

Er der nogle, der kan hjælpe mig med opgaven?

Jeg har prøvet og prøvet, men ka ikke få det til at gå op..ka ikke se hva jeg gør forkert/hvrodan det gøres korrekt. Mit bedste forsøg, der var tættest på facit blev:

\int_{0}^{1}\int_{y}^{1}2*3x^4-y^4dydx=0,967

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2015 af Soeffi

#3 Hvad er facit? (Jeg får 4/3) 

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2015 af peter lind

V = ∫0101 4-x-y dxdy


Svar #6
03. oktober 2015 af nejvelda

Facit er 2/3


Svar #7
03. oktober 2015 af nejvelda

Yess!! :D Har løst den!!


Svar #8
03. oktober 2015 af nejvelda

Meen.. hvordan gøres dette: Tegn en skitse og kontroller volumenberegningen ved hjælp af "vektorregning"  ?

Og hvordan løses dobbeltíntegralet uden hjælpemidler? :/


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. oktober 2015 af Soeffi

1) Du tager en skive ud af legemet med tykkelsen dx ved af lægge et snit gennem legemet parallelt med x-z planen. Denne skive er vist med rødt. Kanten af skiven følger linjen z = 4 - 4x - 4y, hvor y holdes konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. oktober 2015 af Soeffi

2) Skiven fra 1) deles i rektangulære stykker med tykkelsen dx. Disse stykker lægges sammen fra 0 til y, idet y holdes konstant. Dermed får man skivens areal. (De rektangulære stykker er ikke tegnet.) 


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. oktober 2015 af Soeffi

3) Disse skiver skal nu integreres fra 0 til 1 langs med y-aksen. Tykkelsen skal være dy og ikke dx, som der stod under 1).


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. oktober 2015 af Soeffi

#10 ...Disse stykker lægges sammen fra 0 til 1-y, idet man får sammenhængen x = 1 - y, når man sætter z = 0: 0 = 4 - 4y - 4x => x = 1 - y. 

Resultatet bliver 2/3. Jeg lavede en geometrisk beregning i #4 og glemte at gange med en halv for at få arealet i en trekant.


Svar #13
03. oktober 2015 af nejvelda

Jeg forstår ikke, hvordan du tegner de der treanter.. jeg sætter z = 4 - 4x - 4y ind og får en flade :/


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. oktober 2015 af Soeffi

#13

#9 er set i perspektiv, mens #10 er set med synsretningen langs med y-aksen (vinkelret på x-z planen) og #12 er set langs med x-aksen (vinkelret på y-z planen). 

Kanten af den røde trekant i #10 har ligningen z = 4 - 4y -4x, men det forudsættes, at  y holdes konstant, dvs. ligningen bliver z = k - 4x, hvor konstanten k = 4 - 4y. 


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. oktober 2015 af Soeffi


Svar #16
03. oktober 2015 af nejvelda

jeg prøver, tak!


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. oktober 2015 af peter lind

Beklager meget mit svar i #5. Det rigtige er

Hvis du indsætter skæringen med akserne får du (1,0,0), (0,1,0) og (0,0,4) Planen skærer  xy planen i en ret linje, hvilket giver at det aktuelle integrationsområde er en retvinklet trekant Grænserne i så givet ved x=0, y = 0 og x+y=1. Det giver dobbeltintegralet

0101-y 4-4x-4y dxdy = ∫01 [4x-2x2-4yx]01dx =   ... fortsæt selv

Den pågældende figur er et tetraede og der gælder at rumfanget = det(a ,b, c)/6 (på nær et evt. forteg) hvor  a, b og c er vektorer der beskriver 3 af kanterne. Her kan du vælge vektorerne givet i anden linje


Svar #18
04. oktober 2015 af nejvelda

I #7 fik jeg godt nok  \int_{0}^{1}\int_{y}^{1}4-4x^4-4y dxdy = 2/3=0.667 men det er måske det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #19
04. oktober 2015 af Soeffi

#18 ...  Må jeg se mellemregningerne?
Du skal tænke på at dimensionerne skal stemme med virkeligheden: Du starter med x i første (længde) og ender med x i tredje (volumen). Her har du x i fjerde, hvilket ikke hører nogen steder hjemme.

Svar #20
04. oktober 2015 af nejvelda

Jeg har med lommeregner.. da det ikke er et krav lige denne gang.. men jeg er gået i gang med at prøve at regne uden hjælpemidler, hvilket er temmelig svært for mig...

Dobbeltintegralet i #17 har jeg sat ind i mit lommeregner og det giver da ellers det samme?

Hvorfor kan man ikke skrive det op sådan?

01y1[4-4x4-4y dxdy = ∫01 [4x-(4x5/5)-4xy]01dx  

ved ikk rigtig, hvordan jeg kommer videre om det er det fra #17 heller her


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.