Geografi

Jordens befolkningsvækst figur

17. oktober 2015 af annahansen2 - Niveau: C-niveau

Er der en, der kan forklarer/beskrive befolkningsvæksten? 

Det vil være en kæmpe hjælp på forståelsen. 

På forhånd mange tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2015 af 123434

Hej Anna

Figuren viser jordens befolkningsvækst

Nordamerikas befolkningstal stiger fra 319 mio i 2002 til 437 mio i 2050.

Europas befolkningstal falder fra 725 mio i 2002 til 603 mio i 2050. Europas befolkningstal falder

Afrikas befolkningstal stiger fra 832 mio i 2002 til 2000 mio i 2050. Afrikas befolkningstal stiger altså eksplosivt

Årsagen skal ses på fødselspromillen. I Europa fødes der i gennemsnit 1,6 barn pr. kvinde. Et så lavt fødselstal i Europa er ikke nok til at reproducere befolkningen. Befolkningstallet vil falde, hvis der dør flere end der fødes

I Afrika fødes der 4,9 børn pr kvinde. En afrikansk kvinde får altså mange børn. Hvis der fødes flere end der dør, vil befolkningstallet stige, hvilket er situationen i Afrika. Færre afrikaner dør pga. bedre forhold og mindre sult, men de får stadig langt flere børn, end hvad der skal til for at reproducere sig selv.

I Afrika er børn en ressource for forældrene. I fattige lande, arbejder børnene og tjener dermed penge til forældrene/husstanden. Man får mange børn, fordi de er en nødvendig indtægtskilde, og fordi man kan regne med, at nogle af dem ikke når at blive voksne.

Når et land går fra at være et U-land til et I-land falder børneantallet. Børns rolle går fra at være ressourcer til at være en "byrde" for forældrene. I et I-land arbejder børn nemlig ikke, men går i skole og bliver passet.

I Europa får man generelt få børn. Jo rigere et samfund bliver, jo færre børn får befolkningen. Og de børn man får bliver et prestigeprojekt/ønskebørn. Problemet er bare, at et samfund kan opnå et så lavt fødselstal, at det ikke er nok til at reproducere befolkningen. Hvis der fødes færre end der dør, vil befolkningstallet falde. Desuden vil den gamle befolkning stige, og arbejdsstyrken vil falde.


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. oktober 2015 af 123434

Mange afrikanske lande befinder sig i fase 2 på Blackers model. Fase 2 er kendetegnet ved faldende dødsrate og høj fødselsrate

Dødsraten falder af årsager som bedre hygiejne, færre sygdomme og bedre infrastruktur. Hvis infrastrukturen bliver bedre, kan mad transporteres fra områder med overskud af mad til områder med underskud af mad. På den måde vil dødstal relateret til sult og underernæring falde

Et land som Danmark befinder sig i fase 5

Fødselsraten er stadig høj, og det skyldes, at landet stadig befinder sig i et landbrugssamfund. Børn er stadig en ressource. Børnene skal stadigvæk arbejde og forsørge forældrene, når de bliver gamle.

I fase 5 er dødeligheden høj fordi, et samfund har en gammel befolkning. Hvis et samfund har en gammel befolkning, så er der få i den fødedygtige alder, og derfor fødes der få børn. Samtidig føder de fødedygtige kvinder der er for få børn til, at befolkningen kan reproducere sig selv.


Svar #3
17. oktober 2015 af annahansen2

Tusind tak for dit uddybbende svar - jeg er så taknemmelig 


Skriv et svar til: Jordens befolkningsvækst figur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.