Kemi

Titrering

28. november 2015 af Kemifjols (Slettet) - Niveau: B-niveau

En stofprøve A, består af en blanding af natriumcarbonat, natriumhydrogencarbonat og kaliumchlorid.
0,500 g af denne blanding opløses i 50 mL demineraliseret vand.

Opløsningen titreres med 0,115 M HCl.

Ækvivalenspunkterne aflæses til hhv. 9.63 mL og 34.27 mL

Opgave)

Beregn den procentvise sammensætning i masseprocent af stofprøven A


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2015 af mathon

CO32- er den stærkeste base og neutraliseres derfor først.


dvs  
             n(C{O_3}^{2-})=(0{,}00963\; L)\cdot \left ( 0{,}115\; \frac{mol}{L} \right )=0{,}001107\; mol


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. november 2015 af mathon

n1(HCl) = (9,63 mL)*(0,115 mmol/mL) = 1,10745 mmol                dvs  0,00110745 mol Na2CO3

n2(HCl) = ((34,27-9,63) mL )*(0,115 mmol/mL) = 2,8336 mmol    dvs  0,0028336 mol  NaHCO3

masser:
                      Na2CO3                                               NaHCO3                               KCl
(0,00110745 mol)·(108,988 g/mol)       (0,0028336 mol)·(84,0066 g/mol)  
                  0,120699 g                                              0,238041 g                        0,14126 g

                      %Na2CO3                                            %NaHCO3                           %KCl 

          \tfrac{0{,}120699\; g}{0{,}005\; \tfrac{g}{\%}}=24{,}14\%                   \tfrac{0{,}238041\; g}{0{,}005\; \tfrac{g}{\%}}=47{,}61\%           \tfrac{0{,}14126\; g}{0{,}005\; \tfrac{g}{\%}}=28{,}25\%
 

                   


Svar #3
28. november 2015 af Kemifjols (Slettet)

Tak!!! 
Det eneste spørgsmål er bare, hvor du får massen af KCl fra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. november 2015 af mathon

Du kender 3-komponentblandingens samlede masse, som er 0,5 g.
Når du kender massen af de to komponenter, hvordan finder du så massen af den tredje komponent?


Svar #5
28. november 2015 af Kemifjols (Slettet)

Tusind tak :-)


Skriv et svar til: Titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.