Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

EØ - optimeringsopgave

02. maj 2016 af HjælpStudent (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg er rendt ind i en opg., som jeg ikke helt kan greje

P = -0,01Q+5

TC = 0,009Q^2 + 0,5Q + 120

Bestem den optimale pris og afsætning og bestem og forklar den mulige forbedring og dermed eventuelle ændring i dækningsbidrag og indtjening.

Nogen som kan hjælpe ? :-/


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. maj 2016 af Stats

P·Q = omsætningen/indtjening = (-0,01Q+5)Q = -0,01Q2 + 5Q
Omsætning - omkostninger = dækningsbidrag

Den optimale pris og mængde kan du finde der, hvor dækningsbidraget er størst (anvend differentialregning)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #2
02. maj 2016 af HjælpStudent (Slettet)

Tusind tak Dennis !

Kan du hjælpe med en anden opgave jeg bliver ved med at banke hoved mod muren med?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2016 af fucapo (Slettet)

Jeg sidder med samme opgave. Jeg følger lige :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2016 af Stats

Ja.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #5
03. maj 2016 af HjælpStudent (Slettet)

#4

Ja.

Okay den lyder således;

Det store bryggeri er fortsat ledig produktionskapacitet og man overvejer derfor at gå ind på det lokale marked, for høj-kvalitets specialøl. Markedet præges af 5 små bryggerier, der alle brygger på samme anlæg. De marginale omkostninger beskrives for hver af de 5 små således:

MC = 13 + 2,5Q

Det store bryggeri kan producere til følgende omkostninger:
MC = 6,77 + Q

Efterspørgselsfunktionen for det totale marked kan angives som:
P = 24- Q

A: Bestem afsætningen for Det store bryggeri og de små mikroproducenter og find ligeledes markedsprisen.

B: Bestem Det store bryggeris' dækningsbidrag

Kan ikke få det til at fungere, har regnet frem og tilbage på den :-s


Brugbart svar (2)

Svar #6
03. maj 2016 af Stats

MC er det samme som udbudskurven og efterspørgselsfunktionen er efterspørgselskurven.

Afsætningen kan bestemmes ved:
P = MC ⇔
24 - Q = 13 + 2,5Q ⇔
11 = 3,5Q ⇔
22/7 = Q

Dermed er mængden Q = 22/7 den optimale for hver af de små bryggerier

Prisen er derfor
P = 24 - Q ⇔
P = 24 - 22/7 = 146/7 ≈ 20,86

Ved det store bryggeri, da har vi mængden til:
P = MC ⇔
24 - Q = 6,77 + Q ⇔
17,23 = 2Q ⇔
8,615 = Q

Prisen er derfor:
P = 24 - Q ⇔
P = 24 - 8,615 = 15,385

B.

Ved at integrere MC for vi TVC.. Dette bliver:

∫ 6,77 + Q dQ = 6,77Q + (1/2)Q2

Ved at finde at gange mængden Q på prisen P, så finder vi omsætningen.

P·Q = (24 - Q)·Q = 24Q - Q2

Igen, vi fratrækker omkostningerne fra omsætningen får vi DB

24Q - Q2 - [6,77Q + (1/2)Q2] = 17,23Q - (3/2)Q2 

Vi indsætter den fundne afsætning Q = 8,615

17,23·8,615 - (3/2)·8,6152 = 148,43645 - 111,3273375 = 37,1091125

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2016 af fucapo (Slettet)

#0

Hej, jeg er rendt ind i en opg., som jeg ikke helt kan greje

P = -0,01Q+5

TC = 0,009Q^2 + 0,5Q + 120

Bestem den optimale pris og afsætning og bestem og forklar den mulige forbedring og dermed eventuelle ændring i dækningsbidrag og indtjening.

Nogen som kan hjælpe ? :-/

Kunne du komme frem til en løsning? Jeg sidder stadig og bøvler lidt med opgave 8.2?

Som en af de sidste opgaver heldigvis!


Skriv et svar til: EØ - optimeringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.