Biologi

Hvordan opstår solenergi og atomkraft?

15. maj 2016 af Anna297a (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg har en femlæggelse på Tirsdag og ja, jeg høre ikke særlig meget med i naturfagstimerne.

Hvordan opstår solenergi?

Hvordan opstår atomkraft?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2016 af mathon

Kernefusion eller blot fusion betegner i fysik en proces hvor mindre atomkerner forenes til en større atomkerne samt biprodukter (som f.eks. neutroner). Fusion udløser store mængder energi i form af varme og gammastråling

Fusionsprocesser ligger bl.a. til grund for Solens energiudstråling. Den energiudviklende kernereaktion er sammensmeltningen af fire hydrogenkerner til en heliumkerne:

4 \ ^1_1\mathrm{H} \rightarrow \ ^4_2 \mathrm{He} \ + \ 2 \ \mathrm{e}^+ \ + \ 2 \ \nu \ + \ \varepsilon,

hvor e^+ og \nu betegner hhv. en positron og en neutrino, og hvor \varepsilon er den frisatte energi, som i dette tilfælde er 26,7 megaelektronvolt.

Selv om kun op imod 1 % af reaktanternes masse konverteres til energi ved en fusionsproces, er energiudviklingen per elementarreaktion enorm sammenlignet med kemiske forbrændingsreaktioner, nemlig af størrelsesorden 1 million gange så stor.

Fission betegner i fysikken spaltning af tunge atomkerner i lettere atomkerner og neutroner. Spontan fission forekommer i naturen i meget tunge og ustabile kerner, men med ringe sandsynlighed. Induceret fission anvendes i kernekraftværker, hvor en fissionsreaktion igangsættes ved at beskyde urankerner med neutroner.

Fission udnyttes til civile såvel som militære formål. I kernekraftværker nyttiggøres den termiske energi som frisættes ved fissionsprocesserne til produktion af elektrisk energi. I kernevåben udnyttes den kendsgerning at energiudviklingen ved fissionsprocesser er langt større end ved kemiske reaktioner målt i forhold til brændslets masse. I begge tilfælde bygger man på at de neutroner som frigives ved fission af en kerne er i stand til at inducere fission af nye kerner, hvorved den primære forudsætning for en nuklear kædereaktion er opfyldt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2016 af peter lind

Hvorfor i alverden gider du ikke høre efter.

Det her er fysik ikke biologi.

Det står der også en hel del om i din bog, så se efter der.

ellers

https://da.wikipedia.org/wiki/Kernekraft 

https://da.wikipedia.org/wiki/Kernefusion


Skriv et svar til: Hvordan opstår solenergi og atomkraft?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.