Latin

Andengradspolynomium

15. september 2016 af UchihaItachi - Niveau: B-niveau

Om et andengradspolynomium f(x) =ax^2 + bx + c gælder, at grafen for f går gennem punktet (3; -1) og at a er positiv. 

Skitser en mulig graf for f og angiv fortegnet for diskriminanten d. 

Eftersom a er poisitv er denne mulig graf en glad parabel. Fortegnet for d er jeg lidt usikker på. Jeg tænker at det er positiv eftersom en glad parabel har to skæringspunkter ved x. Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2016 af mathon

d < 0     da d < 0 og d = 0  ikke er mulige for en 'glad' parabel gennem (3;-1).


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2016 af JulieW99

En glad parabel kan også have nul skæringspunkter, hvis dens toppunkt ligger over (0,y). Men din observation er rigtigt. Har en glad parabel løsninger forudsætter det at d=0 eller d>0. Du får dog kun oplyst den går igennem et punkt, men ud fra det må du gå ud fra der er to løsninger.
- - -

Vh Julie


Svar #3
15. september 2016 af UchihaItachi

Hvordan vidste du at d < 0? og er det så en sur parabel?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2016 af mathon

Du har selv rigtigt konstateret, at det er en 'glad' parabel.

Tegn nu et koordinatsystem. Afmærk (3;-1). Fasthold at parablens grene vender opad.
Indse at d kun kan være større end nul, da parablen nødvendigvis må skære x-aksen to steder, uanset hvordan du skitserer.


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

#0 Din argumentation er rigtig, men du bør nok omtale, at der er to rødder, fordi funktionen har en negativ værdi og parablen er opad hul (fagudtrykket for 'glad'). Din udformning af argumentationen virker lidt difus, men den er faktsik korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Der lidt forvirring i svarene, så jeg vil for en gangs skyld skrive argumentationen ud i detailler:

1. Da a er positiv, vil funktionen gå mod +uendelig for x gående mod + eller -uendelig.

2. Heraf følger, at funktionen antager positive værdier.

3. Det er opgivet, at parablen går gennem punktet (3,-1), så der er mindst én negativ funktionsværdi.

4. Af 2 og 3, kan det sluttes, at funktionen har forløbet +,0,-,0,+, så der er to rødder.

5. Et andengradspolynomium har positiv diskriminant, hvis det har to rødder.


Svar #7
15. september 2016 af UchihaItachi

Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.