Kemi

Kemisk ligevægt samt pH

17. september 2016 af SophieSamantha (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg kan ikke helt finde ud af hvordan jeg skal beregne denne her opgave .. jeg håber at der er nogle derude som kan hjælpe mig :)

Eddikesyre, CH3COOH, har en styrkekonstant på 1.76*10^-5. Hvor mange mL 0.100 M NaOH skal der tilsættes til 100 mL 0.100 M eddikesyre for at pH bliver 5.00?

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. september 2016 af mathon

pK_s(CH3COOH) = -log(1.76·10-5 )= 4,75

      n_b=\left (1+10^{pK_s-pH} \right )^{-1}\cdot n_{puffer}

      n_b=\left (1+10^{4{,}75-5{,}00} \right )^{-1}\cdot \left ( 0{,}01\; mol \right )=0{,}006401\; mol

      n_{CH_3COO^-}=n_{OH^-}=0{,}006401\; mol=V_{NaOH}\cdot (0{,}100\; \tfrac{mol}{L})

                                                     V_{NaOH}=\frac{0{,}006401\; mol}{0{,}100\; \tfrac{mol}{L}}=0{,}064006\; L\approx 64\; mL


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2016 af Eliasz

Mathon, kan du ikke forklare hvordan du kommer til formlerne og hvorfor du netop siger at stofmængden af OH- er det sammen som stofmængden af CH3COO-??

Brugbart svar (1)

Svar #3
21. september 2016 af mathon

                 CH_3COOH\, _{\textit{(aq)}}\; +\; OH^-\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; CH_3COO^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}

hvoraf det ses,
at stofforholdet:
                                  NaOH:CH_3COO^-=1:1
   


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2016 af Eliasz

Hvordan kommer du frem til formlen for stofmængden af basen i #1 (nb=(1+10^pKs-pH)^-1 * n_puffer ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. september 2016 af mathon

pufferligningen:
                             pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                             pH-pK_s=\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                            10^{\, pH-pK_s}= \frac{n_b}{n_s}

                            \frac{n_b}{n_s} =\frac{10^{\, pH-pK_s}}{1}

                            \frac{n_b}{n_s+n_b} =\frac{10^{\, pH-pK_s}}{1+10^{\, pH-pK_s}}

                            \frac{n_b}{n_{puffer}} =\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}

                            n_b =\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}\cdot n_{puffer}

                            n_b =\left (1+10^{\, pK_s-pH} \right )^{-1}\cdot n_{puffer}


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2016 af Eliasz

Tusind tak! Troede ellers det var H-H equation.


Skriv et svar til: Kemisk ligevægt samt pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.