Kemi

pH

19. oktober 2016 af Sneharusha (Slettet) - Niveau: B-niveau

 En opløsning af HCl i vand har pH-værdien 2,3. Hvad bliver pH-værdien, hvis man tilsætter 75 mL rent vand til 25 mL af denne opløsning?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. oktober 2016 af mathon

Brug
              \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-pH}\; M

Ved tilsætning af 75 mL vand bliver fortyndingsfaktoren 4.


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. oktober 2016 af mathon

                         \left [ H_3O^+ \right ]_{fort}=\tfrac{1}{4}\cdot \left [ H_3O^+ \right ]_{beg}

                         -\log\left (\left [ H_3O^+ \right ]_{fort}/M \right )=-\log\left (\tfrac{1}{4}\cdot \left [ H_3O^+ \right ]_{beg}/M\right)

                         pH_{fort} =-\log\left (\tfrac{1}{4}\cdot 10^{-2{,}3}\right)=2{,}9


Svar #3
20. oktober 2016 af Sneharusha (Slettet)

Mnage tak. Hvorfor er fortyndingsfaktoren 4? Jeg ved godt at det har noget med de 75 mL og 25 mL at gøre med. Men kan du forklare mig det nærmere?


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. oktober 2016 af mathon

25 mL HCl-opløsning fylder ved tilsætning af 75 mL vand 100 mL.

De 25 mL er altså blevet 4-doblet; dvs med fortyndingsfaktor 4.


Svar #5
20. oktober 2016 af Sneharusha (Slettet)

Mange tak.


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.