Matematik

Opstilning af differentialligning

20. oktober 2016 af LIV2001 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har et lille problem med opgave b som jeg ikke helt kan gennemskue:

opgave.

Opløsningen af sukker i vand foregår på en sådan måde at den hastighed, hvormed sukkeret opløses er proportional med den mængde sukker der endnu ikke er opløst.

a) opstil en differentialligning for massen af den opløste mængde sukker som funktion af tiden. 

b) Hvor langt tid tager det at opløse 100 g af i alt 150 g, når der er opløst 70 gram efter 180 sekunder.

MIN LØSNING:

m(t) er massen af opløste sukker til tiden t

mstart er mængden af upløst sukker til at starte med.

så:

m´(t) = k * (mstart  -  m(t))

b)

Der ved jeg at m(180)=70 og kan ikke rigtigt se hvordan jeg kan finde k :-(

Har prøvet at bruge desolve på:

desolve(m´ = k * (150  -  m) and m(180)=70,t,m) men det hjælp ikke :-(

Håber at der er nogen som kan hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. oktober 2016 af mathon

    (mstart  -  m(t)) er jo den opløste mængde sukker
hvorfor

                   \frac{\mathrm{d} m}{\mathrm{d} t}=k\cdot m(t)      når m(t) er sukkermængden til tiden t.


Svar #2
20. oktober 2016 af LIV2001 (Slettet)

1000 tak :-) nu er jeg med.


Skriv et svar til: Opstilning af differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.