Matematik

Tredjegradpolynomier

24. oktober 2016 af Heygirll (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heej alle!

Jeg er i gang med en matematik opgave, men jeg fatter hat! spørgsmålet lyder følgende

Om tredjegradspolynomiet p gælder, at 

opgave 1
 p(1)=p(2)=0, 

opgave 2

koefficieneten til tredjegradsleddet er 3

Bestem en forskrift for p

Tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2016 af StoreNord

f(x) =3x3 + ax2 + bx + c

f(1=                                                 = 0

f(2) =                                                  = 0

f(0) = c

f(x)=0    har rødderne 1 og 2


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2016 af AMelev

Opgave 1 og opgave 2???? Det lyder ikke som forskellige opgaver, men forskellige oplysninger?

Giv lige hele opgaveformuleringen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2016 af Eksperimentalfysikeren

Så vidt jeg kan se, mangler der en oplysning. Polynomiet har fire koefficienter. For at finde dem kræves fire ligninger, men der er kun tre. Den ene er udtrykt i ord: "koefficieneten til tredjegradsleddet er 3", de  to andre er p(1)=p(2)=0. Der mangler en ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2016 af Eksperimentalfysikeren

PS: Jeg forstår ikke det med "opgave 1" og "opgave 2". Hvis man deler op i to opgaver, bliver det værre. Så mangler der flere ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2016 af StoreNord

f(x) =3x3 + ax2 + bx + c

f(1)=   f(2)   <=>

3*13 +a*1² + b*1 + c =   3*13 + a*22 + b*2 + c         c går ud og du kan finde b som funktion af a.

Indsæt dèn i ligningen herover og find a, og derefter b.

Med Geogebra kan du tegne f(x), idet c er en variabel størrelse (skyder).

Jeg har således fundet   c=18,05 idet a blev 0.            Se vedhæftede.

f(0) = c

f(x)=0    har rødderne 1 og 2

Vedhæftet fil:Tredjegradpolynomier.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. oktober 2016 af Capion1

Polynomiet kunne måske være
p (x)  =  3(x - 2)2(x - 1)          eller           p (x)  =  3(x - 2)(x - 1)2            ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2016 af jantand

Eller 3x(x-2)(x-1)

Da 3x(x2 +ax+b)  her er en af rødderne 0 og de to andre rødder findes i andengradspolynomiet ved hjælp af de to oplysninger der er givet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. oktober 2016 af Eksperimentalfysikeren

#6 Hvad med "opgave 1" og "opgave 2". Hvis der er to opgaver, tyder teksten på, at i den ene opgave gælder: p(1) = p(2) = 0 og i den anden opgave: a3 = 3, hvor p(x) = a3x3 + a2x2 + a1x1 + a0.

Trådstarter: Kan du ikke skrive den fulde tekst? Så kan vi meget bedre hjælpe dig.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. oktober 2016 af AMelev

p(x) = 3(x -1)·(x-2)·(x-k), hvor k kan være hvad som helst, hvis der ikke er flere oplysninger - og hvis de oplysninger, der er, gælder samme funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. oktober 2016 af jantand

Der skulle bare bestemmes en forskrift.  Ikke forskriften. Så bare der findes en løsning må det gælde som et svar.


Skriv et svar til: Tredjegradpolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.