Kemi

Hvor mange mL Gadodiamid, der skal injiceres ved MR-scanningen

23. februar 2017 af pigen001 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, nogen der kan fortælle mig, hvad det er jeg gør forkert?

Gadodiamid findes som injektionsvæske, der indeholder 287 mg/mL Gadodiamid. Ved MRscanningen doseres 0,1 mmol/kg legemsvægt. Patienten vejer 62 kg.
Beregn hvor mange mL Gadodiamid, der skal injiceres ved MR-scanningen.

MW for Gadodiamid : 573,661 g/mol

1. Jeg bruger formlen c=n/v
- da jeg ikke kender n skal jeg bruge n=m/M

2. n finder jeg ved at sige 0,1 mmol/kg * 10?-3 ?/ 573,661 g/mol * 10?-3
- jeg siger * 10?-3 så mmol bliver til mol og g bliver til kg, dermed kan enhederne gå ud.
Her giver det så ikke helt mening for mig, for jeg mangler stadig at bruge patientens vægt og jeg skal have n i mol, hvilket jo ikke går op hvis enhederne går ud med hinanden

Håber nogen lige kan forklare hvad det er jeg gør forkert og evt. hvordan jeg skal beregne

Svaret er: 12,4 mL


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2017 af mathon

                   m=\left (0{,}0062\; mol \right )\cdot \left ( 573{,}661\; \tfrac{g}{mol} \right )=3{,}5567\; g

hvoraf
                   V=\frac{3{,}5567\; g}{0{,}287\; \tfrac{g}{mL}}=12{,}39\; mL


Svar #2
23. februar 2017 af pigen001 (Slettet)

Hvordan kan vi sige at 62 kg er 0,0062 mol, det giver ikke helt mening for mig?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2017 af ChemistryIsKey

#2

Der skal anvendes 0.1 mmol/kg og patienten vejer 62 kg. Så kan du finde den stofmængde, som skal doseres;

     n = 0.1 mmol/kg · 62 kg = 6.2 mmol

Denne stofmængde har Mathon omregnet til mol (ved at gange med 10-3);

     n = 6.2 mmol · 10-3 mol/mmol = 0.0062 mol

:)


Svar #4
23. februar 2017 af pigen001 (Slettet)

Yes, nu giver det mening!
?Tak for hjælpen begge to :D

Skriv et svar til: Hvor mange mL Gadodiamid, der skal injiceres ved MR-scanningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.