Kemi

Ligevægt reaktioner

19. august 2018 af Lu3kd - Niveau: B-niveau

Hej

Da jeg har været fraværende i en periode pga sygdom, sidder jeg fast med denne opgave. 

Ligevægt I: c(s) + H_2O(g) -> <- H_2 (g) CO(g)

Ligevægt II: KClO_3(s) -> <- K^+ (aq) + ClO_3^- (aq)

Ligevægt III: NH_4^+(aq) + H_2O(l) -> <- NH_3(aq) + H_3O^+(ag)

a. Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten K_p hørende til ligevægten I.
b. Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten K_c hørende til hver af ligevægtene II og III

Stofferne svarende til ligevægt i findes i en lukket beholder ved høj temperatur.
Stofferne i ligevægt II findes i et reagensglas ved stuetemperatur.
Stofferne i ligevægt III findes i et bægerglas ved stuetemperatur.
Temperaturerne holdes konstante.
Svarede på de følgende spørgsmål skal begrundes:

c. Hvorledes vil en tilsætning af CO(g) forskyde ligevægt I?
d. Hvorledes vil en tilsætning af NaOH(s) forskyde ligevægt III?
e. hvorledes vil en tilsætning af H_2O forskyde hver af de tre ligevægte?

Håber, at der er en venlig sjæl, som vil hjælpe mig med disse 5 spørgsmål.
På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2018 af mathon

I:   c(s)   +   H_2O(g) \small \rightleftharpoons H_2 (g) CO(g)   ??
   \small \textup{talv\ae rdi}

\small \textup{skal vel v\ae re:}

                         \small CO_2\, _{\textit{(g)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(g)}}\; \rightleftharpoons \; H_2\, _{\textit{(g)}}\; +\; CO\, _{\textit{(g)}}\; +\; O_2\, _{\textit{(g)}}

                         


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2018 af mathon

b)

                         \small \small KClO_3\, _{\textit{(s)}}\; \rightleftharpoons \; K^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; Cl{O_3}^-\, _{\textit{(aq)}}

                          \small \left [ K^+ \right ]\cdot \left [ Cl{O_3}^- \right ]=K_c


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2018 af mathon

                        \small \small \small N{H_4}^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; NH_3\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}

                        \small \frac{\left [ NH_3 \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ N{H_4}^+ \right ]}=K_c


Svar #4
21. august 2018 af Lu3kd

Tak for hjælpen.

Er der en, som kan forklare de tre sidste spørgsmål?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2018 af mathon

c.
       Tilsætning af CO(g) vil forskyde ligevægt I mod venstre.


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. august 2018 af mathon

d.
      Tilsætning af NaOH(s) vil forskyde ligevægt III mod højre.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. august 2018 af mathon

e)
      Tilsætning af H2O(g) til I vil forskyde ligevægten mod højre.

      Tilsætning af H2O(l) til II og III forårsager ingen forskydning i ligevægtene.
       


Svar #8
21. august 2018 af Lu3kd

Kan du forklare mig, hvorfor? :-)

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. august 2018 af mathon

Ifølge Le Chateliers princip:

         \small \textup{Ved en p\aa tvungen forstyrrelse forskydes en eksisterende ligev\ae gt i den retning, der mindsker forstyrrelsen.}c.
c)       Tilsætning af CO(g) vil forskyde ligevægt I mod venstre, da den øgede CO derved udlignes. 
d)      Tilsætning af NaOH(s) vil forskyde ligevægt III mod højre, da det påtvungne forbrug af 
          H3O+ derved udlignes.
e)
          Tilsætning af H2O(g) til I vil forskyde ligevægten mod højre, da den øgede H2O-koncentration derved
          udlignes:
   
          Tilsætning af H2O(l) til II og III forårsager ingen forskydning i ligevægtene, da opløsningsmidlet ikke
          indgår i ligevægtsbrøken


Svar #10
23. august 2018 af Lu3kd

Mange tak

Kan du eventuelt uddybe forklaringen ved at inddrage de forskellige temperaturer 


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. august 2018 af mathon

I ovenstående opgave holdes temperaturerne konstante.


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. august 2018 af mathon

\small K_p\textup{ og }K_c\textup{ er temperaturafh\ae ngige.}

\small \textup{Temperaturfor\aa rsagede ligev\ae gtsforskydninger afh\ae nger af, om den kemiske reaktion er endoterm eller exoterm.}


Svar #13
23. august 2018 af Lu3kd

Skal jeg ikke uddybe, hvorfor ligevægtene går mod hvilken vej ved at inddrage temperaturen?

Brugbart svar (0)

Svar #14
23. august 2018 af mathon

I ovenstående opgave siger teksten: "Temperaturerne holdes konstante".


Svar #15
24. august 2018 af Lu3kd

har du lyst til at hjælpe mig med de to sidste spørgsmål jeg mangler - sidder lidt fast med dem

Skriv et svar til: Ligevægt reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.