Biologi

Obligat og fakultativt

15. marts 2022 af Jose309 - Niveau: B-niveau

Hvad er forskellen på obligat aerob og fakultativt anaerob? - Og generelt bare forskellen på begreberne obligat/fakultativ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2022 af AngelOneOne

Hej,

Obligate aerobe mikroorganismer, er organismer der kræver oxygen for at leve. Det giver nogle af dem en ulempe, fordi oxygen f.eks. dårligt opløses i det miljø de lever i. Derfor har mange af disse organismer udviklet eller bibeholdt evnen til at fortsætte deres vækst, selv ved fravær af oxygen, hvor de under normale omstændigheder anvender oxygen hvis det er til stede. Sådanne mikroorganismer kaldes for fakultativt anaerobe.

Så forskellen mellem obligat aerobe og fakultativt anaerobe er, at de obligate kræver tilstedeværelsen af oxygen, mens de fakultative kan fortsætte væksten i fraværet af oxygen, men kun i kortere eller længere tid, ikke for evigt.

Ordet 'obligat', betyder 'ved nødvendighed' og ordet fakultativt betyder 'valgfrit' eller 'fritstillet', og indikerer altså om en mikroorganisme (i mikrobiologien) er i stand til at leve videre ved nicheforhold der er anderledes en de normale (fakultative), eller ikke er i stand til det (obligate).

Vær opmærksom på, at der findes både obligate og fakultative organismer for andre nicheforhold end oxygenindhold, bl.a. findes der obligate og fakultative termofile mikroorganismer (kræver (ekstrem) høj temperatur/kan vokse ved både høje og lavere temperaturer), og obligate og fakultative halofile mikroorganismer (kræver højt saltindhold/kan vokse ved højere saltindhold end normalt).

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
15. marts 2022 af Jose309

Waow du er seriøst en lifesaver!!! Tusind Tak :)


Skriv et svar til: Obligat og fakultativt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.